2021, la pachet cu mai multe legi și reguli noi. Ce schimbări îi așteaptă pe moldoveni în acest an | VIDEO

Anul 2021 a venit la pachet cu mai multe schimbări pentru moldoveni. Începând cu 1 ianuarie, indemnizația unică la nașterea copilului a crescut cu peste o mie de lei, veteranii de război vor beneficia și ei de alocații lunare majorate, iar cadrele medicale din țară vor primi salarii mai mari cu 30%. De cealaltă parte, oamenii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru călătoriile cu transportul interurban, iar câștigurile obținute la loterie vor fi impozitate. Ce alte schimbări ne așteaptă în acest an, aflați în materialul nostru.

De la întâi ianuarie, în Moldova, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului a crescut cu 1160 lei şi va constitui 9459 lei. De asemenea, s-a majorat cu 100 de lei și alocația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani.

În noul an, veteranii de război vor beneficia și ei de indemnizații mai mari. Pentru participanţii la acţiunile de luptă din Afganistan şi pe teritoriile altor state, alocația lunară s-a majorat cu 200 de lei, iar pentru persoanele cu dizabilităţi, dar și cei care au suferit în urma avariei de la Cernobîl, alocația lunară a crescut cu 100 de lei. De majorare vor beneficia şi persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

O altă veste bună pentru pensionarii din Moldova. De la întâi ianuarie, cererile de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă pot fi depuse în mod electronic, prin intermediul paginii web a Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Totuși, cei care nu au posibilitatea de a depune online cererea, o pot face prin metoda veche, pe suport de hârtie sau cu ajutorul unui membru al familiei care să aibă la el o procură. În acest an, potrivit estimărilor, mai bine de 18 mii de pensionari vor depune cereri pentru recalcul.

2021 aduce vești bune și pentru angajați. Astfel că, moldovenii vor achita în acest an mai puțin pentru asigurarea medicală, față de anul trecut. Dacă în 2020, angajatul plătea 6% din salariu pentru fondul de pensii şi 4,5% pentru asigurarea medicală, ceea ce constituia în total 10,5%, începând cu acest an, salariatul va achita doar asigurarea medicală în totalitate, adică 9% din venit.

De la întâi ianuarie au intrat în vigoare noi reguli și pentru importul mașinilor. Astfel, în Moldova pot fi importate vehicule indiferent de anul fabricaţiei. Autoritățile au anulat restricțiile legate de vechimea maşinilor, dar au introdus unele taxe vamale, mărimea cărora este cu atât mai mare, cu cât mai vechi este automobilul, astfel, spun experții, acest lucru nu va influența costul final al unei mașini la mâna a doua.

Iar coletele poștale pe care le vom primi de peste hotare și care vor depăși valoarea de 100 de euro, vor fi impozitate din întâi mai 2021 și nu din întâi ianuarie, așa cum era prevăzut inițial în proiectul Politicii bugetar-fiscale. În prezent, plafonul respectiv constituie 200 de euro per expediere. În cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat – la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.

O altă schimbare a anului 2021 se referă la călătoriile cu transportul interurban care, de la întâi ianuarie, s-au scumpit. După multiple negocieri cu autoritățile, pasagerii vor achita câte 60 de bani pentru un kilometru în categoria standard și 70 de bani pentru un kilometru în cazul călătoriei cu transportul de categoria confort.

Și norocoșii care vor câștiga la loterie, începând cu anul acesta, vor trebui să achite impozit. Toate persoanele care vor avea parte de câștiguri mai mari de 240 de lei vor plăti la stat 12 % din suma câștigată.

Spread the love

Check Also

Amenzile pentru încălcarea regulilor vamale pentru importul și exportul de mărfuri peste graniță, înăsprite

Conform modificărilor aduse Codului Contravențional, importul sau exportul de pe teritoriul Moldovei de mărfuri, obiecte …