A fost sau nu a fost audiat Veaceslav Platon în dosarul furtului miliardului: Stoianoglo declară că da, dar comunicatul procuraturii spune altceva | VIDEO

Deși acum două zile, Alexandr Stoianoglo declara că Veaceslav Platon a fost audiat în dosarul furtului miliardului, comunicatul procuraturii spune altceva. Instituția scrie că imaginile apărute în presă prezintă secvențe din audierea lui Platon în dosarul pornit de DIICOT România pe numele lui Vlad Plahotniuc în urma depozițiilor lui Platon. Mai mult, în înregistrare, un procuror îl interoghează despre o companie care a fost implicată în „Laundromatul rusesc”, scrie deschide.md.

Potrivit portalului de ştiri, după ce joi 28 mai în presă a apărut o înregistrare video de la audierea lui Platon de către un grup de procurori, condus de Alexandr Stoianoglo, Procuratura Generală a venit cu un comunicat de presă. Instituția susține că imaginile video constituie o secvență din cadrul audierilor lui Veaceslav Platon în dosarul penal, preluat de la DIICOT România, în care este vizat Vladimir Plahotniuc și despre care publicul larg a fost anterior
informat. Portalul de știri susține că, în acest dosar se menționează că, în 2011, Platon şi Plahotniuc au purtat negocieri pentru a prelua, prin persoane interpuse de ambele părți, acţiuni ale unor bănci şi societăţi comerciale înregistrate în Moldova printre care Victoriabank, Banca de Economii și ASITO. Negocierile s-au finalizat cu încheierea a două tranzacţii, una publică încheiată în scris prin persoane interpuse, în Amsterdam şi alta secretă. Începând cu noiembrie 2013, după revocarea din funcţie a preşedintelui Victoriabank, Consiliul de administraţie al BNM au constatat că, unii acţionari deţineau cota substanţială a capitalului social, fără permisiunea BNM, astfel încât faţă de acest grup de persoane au fost aplicate mai multe măsuri, inclusiv li s-a impus obligaţia înstrăinării acţiunilor deţinute în termen de 3 luni, adică s-au vândut acţiunile la bursa de valori, la o valoare mult diminuată, mai scrie deschide.md.

Comunicatul procuraturii este emis la două zile după ce Procurorul General Alexandr Stoianoglo a declarat la un post privat de televiziune că Vaceslav Platon a fost audiat în cadrul dosarului „furtul miliardului” efectuat în anii
2012 – 2015. Și Veaceslav Platon mărturisea, acum două zile, în cadrul unui interviu, că a fost interogat în dosarul „jafului secolului” încă în luna ianuarie, scrie sursa citată. În dimineața zilei de 28 mai în spațiul public a apărut un filmuleț în care apare Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo, salutându-se familiar.

„Salut, Veaceslav. – Bună, Alexandr Dmitrevici. Am plăcerea, doar o clipă.”

Ulterior, Veaceslav Platon este întrebat de procurori despre compania „Westburn Enterprises Limited”, despre care anterior presa scria că ar fi fostimplicată parte în „Laundromat”.

VEACESLAV PLATON condamnat în dosarul „Jaful miliardului”: „Eu nu vreau să spun minciuni, am spus că voi vorbi adevărul. Așă că, pentru moment, voi prefera să nu zic nimic despre beneficiarul final al respectivei firme.”

Deschide.md susține că, în final, unul dintre procurori îi sugerează lui Platon cum să răspundă.

„Ca martor, sunteți obligat să vorbiți. Dar, dacă există informații în rezultatul cărora dumneavoastră ați putea avea de suferit sau ar putea fi folosite împotriva dumneavoastră, trebuie să oferiți cateva explicații, ceva să scirie acolo… – Da, da. Această informație, răspunsul poate fi folosit împotriva mea.”

Serviciul de presă al Procuraturii Generale nu a răspuns la telefon pentru mai multe detalii. Veaceslav Platon a fost arestat în 2016 la Kiev și extrădat autorităților Moldovei. El a fost acuzat de delapidare de fonduri de la Banca de Economii în sumă de 800 de milioane de lei, fiind condamnat la 18 ani de închisoare. Ulterior, a mai primit 12 ani de detenție pentru implicare în delapidarea activelor de la trei companii de asigurări. Într-un final, Platon a primit 25 de ani privațiune de libertate pentru toate cauzele penale. La sfârșitul anului trecut, termenul de detenție al lui a fost redus cu mai bine de un an din cauza condițiilor proaste de detenție. Acum câteva zile, procurorul general, Alexaxandr Stoianoglo a declarat că Veaceslav Platon nu a luat parte la furtul miliardului şi că multe dosare iar fi fost inițiate la comandă.

Spread the love

Check Also

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …