„Acordarea acestui stimul era un suport pentru angajați, pentru riscul și pentru munca lor”. Medicii și sindicatele sunt indignate de decizia autorităților să taie indemnizația de 16 mii de lei | VIDEO

Guvernul lui Igor Dodon vrea să taie indemnizația de 16 mii de lei pentru medici. Despre asta a anunțat pe o rețea de socializare deputatul PAS Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, o decizie în acest sens a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică în ședința de ieri.

Potrivit lui Litvinenco, membrii Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică au hotărât să abroge, începând cu 1 octombrie, hotărârea care prevedea ajutorul în valoare de 16 mii de lei pentru medici, dar și alți funcționari infectați cu virusul COVID-19. Deputatul a explicat și metoda la care au apelat autoritățile pentru a face acest lucru, după ce, acum câteva săptămâni, nu le-a reușit să anuleze indemnizația respectivă în Parlament.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: „Dacă nu mai e în vigoare Hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică nr.10 din 15 mai 2020, aia care stătea la baza achitării indemnizației de 16 mii de lei conform textului legii, nu mai poți aplica nici art.VI din Legea nr. 69/2020 și, pe cale de consecință, medicii nu mai pot lua indemnizația de 16 mii de lei. Este tot ce trebuie să știți despre Dodon și Guvernul lui – un Guvern al batjocorei față de oameni și față de bunul simț”.

Litvinenco face referire la decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică din 28 septembrie 2020. Solicitați de noi, mai mulți angajați din sistemul de sănătate ne-au spus că regretă că statul are o asemenea intenție.

LILIA CALANCEA, medic de familie Strășeni: „Nu știm ce vor ei să reușească, să rezolve dacă anulează chestia
dată. Noi lucrăm ca pe prima linie a frontului”.

LUDMILA CIOBANU, medic de familie Soroca: „Sunt colegi care au consecințe grave și este necesar ca să se trateze
și contra plată. Sunt medicamente sofisticate care costă. Banii aceștia într-un fel ajutau la tratare pentru că poate și pe viață a rămas dizabilitate în urma COVID-ului”.

Iar președintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova, Aureliu Popovici, a declarat că decizia este o inechitate față de cei care continuă să muncească și sunt supuși riscului de a se infecta.

AURELIU POPOVICI, președintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova: „În momentul când crește numărul de angajați din sistemul medical infectat cu acest virus, crește, cu părere de rău și cu durere în suflet spun, și numărul de colegi decedați. Evident că acordarea acestui stimul era un suport pentru angajați, pentru riscul și pentru munca lor care o efectuau zi de zi și cu părere de rău se infectau. Oricare stimulare este un beneficiu
pentru a atrage cadrele medicale”.

Nici purtătorul de cuvânt al Președenției, Carmena Lupei, și nici consilierul pe comunicare al prim-ministrului, Boris Harea, nu au răspuns la telefon pentru o reacție.

Amintim că Guvernul condus de premierul Ion Chicu a abrogat, în ședința din 3 septembrie, decizia care prevedea acordarea unei indemnizații de 16 mii de lei pentru angajații sistemului public, în special celor din sectorul medical, care se infectează cu noul coronavirus la locul de muncă. Decizia se regăsea într-un proiect privind modificarea unor acte normative. Totuși, după numeroase critici, Parlamentul nu a susținut decizia Guvernului și a menținut plata indemnizației pentru medici și alți bugetari aflați în prima linie de luptă cu virusul COVID-19.

Spread the love

Check Also

„Privește și Câștigă”: Alți 14 norocoși ai concursului au primit premiile bănești de la Televiziunea Centrală | VIDEO

Postul nostru de televiziune continuă să-și premieze telespectatorii fideli cu premii valoroase. Alți 14 norocoși …