Acțiunile de protest ale opoziției, care au cuprins mai multe orașe din Belarus, continuă. Interviu exclusiv despre ceea ce se întâmplă în țară | VIDEO

Acțiunile de protest ale opoziției, care au cuprins mai multe orașe din Belarus, se desfășoară pentru a patra zi consecutiv. Manifestanții continuă să iasă în stradă, exprimându-și nemulțumirea față de rezultatele alegerilor prezidențiale din 9 august, în pofida violenţei de care au dat dovadă forţele de ordine. Am reușit să luăm legătura cu un locuitor din Belarus care ne-a povestit, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru postul nostru de televiziune, despre ce se-ntâmplă acum în țara sa. Din motive de securitate personală, bărbatul a acceptat cu greu să discute cu noi, motivând că viața sa ar putea fi pusă în pericol.

Pentru a patra zi consecutiv, străzile din Belarus fierb de proteste. Grenade, bastoane, gaze lacrimogene, tunuri de apă, gloanțe de cauciuc și rețineri ilegale – sunt mecanismele folosite de forțele de ordine pentru a dispersa și reține manifestanții. Reporterul nostru a reușit să discute cu un cetățean din Belarus care ne-a vorbit despre situația la zi din Minsk și despre neîncrederea care persistă în rândul oamenilor, care cer respicat revizuirea rezultatelor scrutinului.

ALEXANDRU, cetățean din Belarus: „După alegeri, deja a patra zi la rând, au loc diverse evenimente în care
majoritatea tinerilor ies pe stradă și cer revizuirea rezultatelor alegerilor. Oamenii suferă, poliția aplică forța, inclusiv gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Practic cerințele sunt legate de revizuirea rezultatelor, acum însă oamenii cer chiar alegeri repatate, dar la care să nu participe actualul șef de stat. Cam așa ceva. Majoritatea oamenilor au multe întrebări, mulți, desigur, sunt supărați de rezultatele anunțate de CEC. Puțini oameni cred în această cifră”.

Cel puțin 50 de jurnaliști au fost reținuți și răniți în timpul evenimentelor violente, a anunțat, miercuri, Asociația Presei Independente din Belarus. Totodată, în seara zilei de 12 august, imagini video în care foști angajați ai forțelor speciale din Belarus își aruncă uniformele în coșul de gunoi, pentru a protesta împotriva diseminării manifestațiilor pașnice, au devenit virale pe rețelele sociale. Iar mai mulți prezentatori TV ai canalelor de stat și-au anunțat public demisia.

Presa locală mai scrie despre reținerea ilegală a civililor, fapt confirmat de numeroase înregistrări video care au fost publicate pe Internet. Oamenii sunt prinși pe străzi, bătuți și duși la sectoarele de poliție, unde, potrivit martorilor, sunt supuși violenței fizice. Cei eliberați vorbesc înfiorați despre torturile la care au fost supuși în dubițe. Rudele lor se adună în fața izolatoarelor pentru a afla câte ceva despre soarta celor dragi.

ALEXANDRU, cetățean din Belarus: „Potrivit datelor Ministerului de Interne, au fost reținute 6000 de persoane,
pentru Belarus este o cifră enormă. Niciodată n-au existat mobilizări atât de masive. După mine, pentru prima dată s-au alăturat acțiunilor de protest grupuri mari de cetățeni care anterior nu se implicau absolut în politică. Aici vorbesc, în principiu, de tineret – tinerii cu venituri de peste salariul mediu. O altă categorie de protestatari, la fel, în număr mare, după cum văd eu, sunt micii antreprenori și prestatorii de servicii. În diferite regiuni din Belarus au loc anumite proteste. De exemplu, astăzi, în mai multe orașe din țară au protestat fete tinere și femei cu flori în mână. Mai mult, ele aveau acelaș tip flori și toate au ieșit în același timp”.

În după-amiaza zilei de miercuri, protestatarii au încercat să blocheze drumurile, oamenii au blocat trecerile pietonale, iar șoferii s-au oprit în trafic. În sprijinul manifestanților au ieșit și peste 200 de medici care au protestat, în apropierea Universității de Medicină de Stat din Minsk, împotriva violenţei. În context, ministrul Sănătății Vladimir Karanik a declarat că acesta a fost un eveniment bine orchestrat. Totuși, noaptea trecută a fost una dintre cele liniștite în care au existat mai puține confruntări între protestatari și forțele de ordine.

Împușcături și rețineri au avut loc simultan în diferite regiuni ale țării. În unul dintre cartierele din Minsk, ofițerii forțelor speciale au împușcat în balcoanele blocurilor de locuit, după ce locatarii apartamentelor au încurajat protestatarii din stradă.

ALEXANDRU, cetățean din Belarus: „Forțele de ordine nu permit oamenilor să se adune într-un singur loc, așa că
practica protestatarilor este de a se aduna în grupuri mici, apoi se mută în locuri unde nu există poliție și din nou se încearcă construirea baricadelor, care apat tot mai multe”.

Confruntările în Belarus au izbucnit imediat după alegerile prezidențiale din 9 august. Uniunea Europeană a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe, arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor alegerilor, se arată într-o declarație adoptată de cele 27 de state membre. Miniștrii de externe ai țărilor blocului comunitar urmează să se întrunească vineri într-o reuniune extraordinară pentru a discuta situația din Belarus.

Spread the love

Check Also

Documente desecretizate de presa internațională confirmă declarațiile lui Ilan Șor? Băncile din RM au fost devalizate și după 2014, când de fapt, BNM deținea controlul | VIDEO

Băncile din Republica Moldova au fost devalizate și după așa-numitul furt al miliardului din 2014, …