Agenția Medicamentului a publicat condiţiile de autorizare și recepționare a vaccinurilor anti-COVID-19 în Moldova | VIDEO

Agenția Medicamentului a publicat condiţiile de autorizare și recepționare a vaccinurilor anti-COVID-19 în ţara noastră. De asemena, instituția anunță că, până la această oră, nu a fost depusă nici o cerere pentru autorizarea vreunui vaccin pe teritoriul Republicii Moldova. Asta deși mai sunt doar câteva zile până când Ministerul Sănătății anunțase că ar trebui să primim primele doze de vaccin, iar imunizarea populației să fie începută.

Potrivit Agenției Medicamentului, responsabilii din cadrul instituției se angajează să evalueze într-un regim prioritar orice vaccin împotrivia noului coronavirus care va respecta criteriile de autorizare. În special, toate medicamentele trebuie să fie autorizate în ţara de producere sau în ţara deţinătorului certificatului de înregistrare a medicamentului. În lipsa acestei autorizări, preparatele trebuie să îndeplinească oricare dintre următoarele condiţi: să fie autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului, să fie autorizate în cel puţin o ţară din Spaţiul Economic European sau Elveţia, SUA, Canada, Japonia, Australia sau să fie precalificate de către OMS.

CONDIȚIILE DE AUTORIZARE A VACCINULUI
1. să fie autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului;
2. să fie autorizate în cel puţin o ţară din Spaţiul Economic European sau Elveţia, SUA, Canada, Japonia, Australia;
3. să fie precalificate de către OMS.

Într-un mesaj expediat postului nostru de televiziune, instituția precizează că nimeni nu a transmis până acum documentele necesare pentru aprobarea vreunui vaccin. Între timp, și Ministerul Sănătății dezminte informațiile lansate de președintele PSRM, Igor Dodon precum că Rusia ar fi trimis la Chișinău setul de acte necesar pentru aprobarea vaccinului rusesc „Sputnik V”.

Precizăm că, anterior fostul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan a cerut ministerului să efectueze de urgență un plan concret de imunizare a populației. Conducerea Ministerului Sănătății a anunțat că primele vaccinuri anti COVID vor ajunge în Republica Moldova până la finalul acestei luni, iar imunizarea va începe în februarie, primii beneficiari fiind lucrătorii medicali.

Spread the love

Check Also

Momentul în care pistolarul de la Holercani este reținut de ofițerii INI pe traseul Criuleni-Chișinău | VIDEO

Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia primelor imagini, surprinse la fața locului, în timpul operațiunii, …