Agricultorii din 20 de raioane se plâng că nu au primit ajutoarele din partea statului: Vom ieși din nou la proteste | VIDEO

Exact acum o lună, fermierii din zece raioane ale țării au organizat un amplu protest cu implicarea tehnicii agricole. Atunci autoritățile le-au promis ajutoare și chiar a fost anunțată implicarea tehnicii agricole. Atunci autoritățile le-au promis ajutoare și chiar a fost anunțată suma de 300 de milioane de lei în acest scop. Agricultorii susțin însă că banii nu au ajuns la ei, iar dacă nici în următoarele două săptămâni lucrurile nu se vor mișca, vor ieși din nou la proteste. De această dată în număr de două ori mai mare.

Fermierii se plâng că sunt lăsați singuri în fața intemperiei. Ei spun că nu au avut de ales și au ieșit la protest, după ce seceta le-a distrus munca de-un an, iar autoritățile s-au făcut a nu vedea problemele lor. Serghei este unul dintre protestatarii în fața cărora ministrul Agriculturii a promis că producătorii vor fi subvenționați, deși suma promisă acoperea doar jumătate din necesitățile lor.

SERGHEI STEFANCO, agricultor: Pur și simplu, am fost forțați să ieșim la proteste. Din păcate, ne-am ciocnit de statul și Guvernul nostru, care pur și simplu, reacționau negativ la toate cerințele noastre. Absolut toți fermierii au credite, împrumuturi față de companiile care le-au dat semințe, îngrășăminte, erbicide, fungicide. Este vorba de milioane de lei. Eu dețin 500 de hectare. În acești doi ani de secetă, am acumulat aproximativ șapte milioane de lei datorii.

În urma protestelor, autoritățile au promis că vor găsi soluții în decurs de două săptămâni și au fost alocate 300 de milioane de lei pentru susținerea agricultorilor. Potrivit AIPA, sute de fermieri deja și-au primit banii.

VADIM CURMEI, director Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură: Beneficiarii sunt cei care au cereale, adică grupa I. Dacă vorbim de grâu, compensația este de 1500 de lei per hectar. La momentul de față, de către Agenția de Intervenție și Plăți au fost recepționate în jur de 1130 de dosare, achitate deja sunt în jur de 620 dosare. În cadrul aparatului central, sunt la momentul de față, în jur de 120 dosare în procedura de evaluare și autorizare a dosarului. Dacă vorbim de statut de înregistrare în cadrul oficiilor teritoriale, sunt în jur de 520 dosare.

Fermierii trebuie să reușească să depună pachetul de documente și o cerere până în 18 septembrie, altfel riscă să rămână fără asistență financiară, spune șeful AIPA, deoarece examinarea solicitărilor durează de la 7 până la 10 zile. La o lună de la proteste, marea majoritate a agricultorilor nu și-a văzut banii, spun aceștia.

SERGHEI STEFANCO, agricultor: Am vorbit cu colegii, i-am întrebat cine a primit subvențiile promise de autorități, toți au tăcut, nimeni nu a primit nimic.

ANDREI MELENTII, agricultor: Eu, personal, cred că nu vor primi toți, pentru că, din câte mi s-au transmis din teritoriu, vorbesc chiar de aici de la noi din raion, foarte mulți colegi au întârziat cu lista la hectarele afectate. Deci, dacă vorbim de fermierii mici, ei nu vor primi nimic. 

Parlamentul a aprobat măsurile de susținere a fermierilor joi, în prima lectură, însă agricultorii spun că au nevoie de acești bani acum când trebuie să prelucreze solul și să procure semințe pentru anul viitor. Dacă aceste lucrări nu sunt efectuate în timp util, atunci pe rafturi vor ajunge produse de import, la preț triplu, avertizează aceștia.

Potrivit fermierilor, dacă autoritățile nu vor lua măsuri, ei sunt gata să se așeze din nou în cabinele tractoarelor și să pornească spre capitală. De această data, la acțiune și-au anunțat disponibilitatea de a participa agricultorii din 20 de raioane ale țării, dublu față de data trecută.

Spread the love

Check Also

Agricultorii mai au o zi la dispoziție pentru a solicita compensarea pierderilor | VIDEO

Producătorii agricoli care au fost afectați de secetă și grindină, mai au timp până mâine …