Alegeri locale cu mască și dezinfectanți. Peste 19 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne

Peste 19 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne duminică, de la ora 7:00, pentru a-și alege primarii, consilierii locali și județeni și președinții de consilii județene, procesul de votare urmând să se desfășoare în condiții foarte stricte, impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19. Au fost înregistrate în total peste 250.000 de candidaturi, cele mai numeroase fiind în Iași, Suceava și Timiș, unde numărul aspiranților la un post în administrația locală trece de 9.000, scrie profit.ro.

Conform datelor Autorității Electorale Permanente, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, fiind incluși și cei 21.165.de tineri care împlineau 18 ani în intervalul 26.08.2020-27.09.2020, deci inclusiv în ziua votului.

Pentru alegerile de duminică au fost înființate 18.794 de secții de votare, informează News.ro.

Au fost înregistrate 256.042 candidaturi la funcțiile de primar, consilier local, consilier județean, președinte al consiliului județean, primar sau consilier general. În 75 de localități există un singur candidat la primărie, în 400 câte doi candidați, în 717 câte trei candidați, iar în 718 câte patru candidați, relevă statisticile realizate de Expert Forum.

Cele mai multe candidaturi, la toate nivelurile, s-au înregistrat în județele Iași – 9373, Suceava – 9190, Timiș – 9009. În total s-au înscris în cursă 1396 de candidați independenți.

În ceea ce privește candidaturile la primării, Bucureștiul are 18 aspiranți la postul de primar general, fiind urmat de Constanța (17), Timișoara (15), Suceava, Cluj Napoca și Iași (14), respectiv Târgu Mureș, Deva, Brasov, Botosani și Pitești (13)

Procentul de femei care candidează în alegerile locale a crescut față de precedentele alegeri locale, cu 1.5%, de la 21.4% la 22.9%. În cazul candidaților la funcțiile de primar, procentul femeilor este de sub 10%,

Cine are dreptul de a alege: cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetățenii români care nu au fost puși sub interdicție sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz. Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă (alegătorii cetățeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetățeni ai Uniunii Europene).

Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscriși pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reședința pe raza secției de votare la care s-au prezentat la vot.

Cum poate un alegător să afle la ce secție de votare este arondat

– Accesând https://registrulelectoral.ro/ și introducând datele personale, alegătorul identifică secția de votare la care a fost arondat și adresa acesteia.

Cu ce acte de identitate se poate vota la alegerile locale

În cazul cetățenilor români: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării. În cazul cetățenilor Uniunii Europene: orice document valabil care le atestă identitatea. Pentru cei care nu au buletin, serviciile de evidența populației au program li duminică, în intervalul 7:00 – 21:00.

Votarea se desfășoară între orele 7,00 – 21,00. La ora 21:00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului secției de vot. Alegătorii care, la ora 21:00, se află în localul secției de votare pot să își exercite dreptul de vot.

Cum se desfășoară procedura de votare

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. După ce prezintă actul de identitate operatorului de calculator, alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, după caz, primește buletinele de vot și ștampila cu mențiunea „VOTAT”. Persoanele care nu se regăsesc în listele electorale permanente, dar pot dovedi cu actul de identitate că au domiciliul sau reședința în raza teritorială a secției de votare respective, vor fi înscrise în lista electorală suplimentară.

Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul județean și unul pentru președintele consiliului județean. În București,cele patru buletine de vot sunt pentru alegerea primarului de sector, a consiliului local al sectorului, a primarului general al municipiului București și a Consiliului General al Municipiului București.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și introduce fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în așa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se mențiune despre aceasta în procesul-verbal al operațiunilor de votare.

Alegătorul restituie președintelui ștampila cu mențiunea „VOTAT”, iar acesta o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărții de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.

Măsuri sanitare impuse în contextul pandemiei de COVID-19

accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșirea din acesta.

în situația în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secțiilor de votare, personalul de pază va asigura distanțarea de minimum 1 metru între persoane; în această situație este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (ex: vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot. Accesul va fi dispus de președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare prin măsuri organizatorice.

distanțarea de minimum 1 metru poate fi asigurată și prin marcarea acesteia între persoanele ce așteaptă în curtea sau în fața sediului secției de votare. Este recomandabil ca și în curtea sau în fața sediului secției de votare, alegătorii să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.

la intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant.

alegătorii vor fi supuși un triaj observațional și vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru non-contact.

alegătorul își va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secției de votare, păstrând distanța de minimum 1 metru față de celelalte persoane și evitând atingerea pe cât posibil a suprafețelor, dacă nu are febră de peste 37,3ºC sau simptome respiratorii evidente, cum ar fi tuse, rinoree, dificultăți în respirație.

personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat se va asigura că alegătorii vor respecta distanțarea fizică, vor purta corect masca și nu se vor abate de la traseul indicat către localul de vot. În cazul în care, un alegător nu dispune de mască de protecție, acestuia i se va pune la dispoziție o mască de protecție, pe care o va purta pe tot parcursul prezenței în interiorul sediului secției de votare și în localul de vot.

după exprimarea votului, alegătorii nu vor staționa în interiorul localului de vot sau al sediului secției de votare și vor părăsi imediat sediul secției de votare urmând traseele indicate.

– În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (ex. tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3°C), personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot după cum urmează:

„ – alegătorul va purta mască, astfel încât să acopere nasul și gura, și fi menținut la distanță de celelalte persoane în exteriorul sediului secției de votare;

se va identifica rapid numărul secției de votare la care alegătorul este arondat și va fi anunțat președintele biroului electoral al secției de votare de existența cazului unui alegător ce necesită acces prioritizat;

în localul de vot se vor face pregătirile necesare, astfel încât respectivul alegător să petreacă cât mai puțin timp în interiorul acestuia;

alegătorul își va dezinfecta mâinile la intrarea în sediul secției de votare;

alegătorul va fi condus de către un membru al personalului tehnic al biroului electoral al secției de votare în interiorul sediului secției de votare până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafețele sau cu alte persoane;

după îndeplinirea cu celeritate a formalităților prevăzute de lege, alegătorul va vota în cabina de vot care este mai apropiată de intrarea în localul de vot;

după finalizarea procedurilor de votare prevăzute de lege, alegătorul va fi condus în afara sediului secției de votare;

cabina de vot va fi dezinfectată prin ștergerea suprafețelor prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool și prin ștergere cu o lavetă curată ce va fi aruncată după folosire; acolo unde este posibil, după primul alegător febril și/sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârșitul zilei de votare doar alegătorilor febrili și/sau cu simptome respiratorii;

alegătorului i se va recomanda purtarea măștii de protecție până la domiciliu, evitarea transportului în comun, contactarea medicului de familie sau a serviciului 112, după caz;

Măsuri speciale anunțate de Ministerul Afacerilor Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, sâmbătă după amiază, că la nivelul ministerului au fost luate „decizii importante pentru a asigura derularea procesului electoral în cele mai bune condiții”.

„Am dispus constituirea de zone speciale de intervenție în 689 de localități în toate județele țării. Am evaluat patru criterii: istoricul incidentelor, incidentele din campania aceasta, vizele de flotant și datele și informațiile deținute fie de Ministerul Afacerilor Interne, fie din spațiul public, din surse deschise” a afirmat Marcel Vela.

Acesta a anunțat că o altă decizie luată la nivelul insrituției pe care o conduce se referă la constituirea unor „echipe operative și rezerve de intervenție” în fiecare județ astfel încât la orice apel la 112, sau la orice incident semnalat, angajații MAI să poată reacționa „în cel mai scurt timp”.

Vela spune că în fiecare județ sunt echipe care vor monitoriza și îndruma Inspectoratele județene, iar încă din data de 25 septembrie un număr de 82 de ofițeri sunt detașați de la nivel central în teritoriu, „pentru monitorizare și îndrumare”.

Echipe formate din membri ai Corpului de Control al ministrului de Interne împreună cu jandarmi, polițiști de frontieră sau echipe ale IGPR vor verifica activiatea angajaților MAI din teritoriu, în ziua alegerilor.

”La nivelul MAI va funcționa o Grupă de coordonare, iar la nivel județean, o Grupă operativă pentru ca orice incident să fie evaluat și tratat în mod operativ”, a adăugat Vela.

La rândul său, chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a anunțat că a fost finalizat procesul de distribuire a buletinelor de vot și materialelor de protecție în secțiile de votare, fără a fi semnalate probleme.

Despescu a ținut să precizeze că în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe cereri privind acordarea de vize de reședință decât în mod obișnuit, iar în acest context a atras atenția celor care ar face astfel de demersuri în scopuri electorale că vor suporta rigorile prevăzute de lege.

„Atenționăm persoanele care au solicitat aceste vize în scop electoral că personalul MAI e la datorie și acolo unde se vor constata încălcări ale termenelor legale se vor dispune măsuri în consecință” a afirmat chestorul Bogdan Despescu.

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri. Dintre aceștia, 20.243 vor fi responsabili cu menținerea ordinii publice la cele 18.794 de secții de votare. De asemenea, duminică, se vor organiza filtre rutiere în întreaga țară pentru a preveni turismul electoral.

”Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei de COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții. O atenție deosebită a fost acordată localităților în care au fost semnalate anumite riscuri în urma evaluărilor făcute de specialiștii MAI. Vă reamintesc că MAI a modificat reglementările privind acordarea vizelor de reședință, iar la nivel național au fost derulate activități în teren pentru verificarea respectării condițiilor de acordare a acestora”, a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, în ziua votului vor fi organizate filtre rutiere în întreaga țară pentru a preveni turismul electoral.

 

Spread the love

Check Also

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză Germania de implicare în alegerile prezidențiale din Moldova, iar Vladimir Putin le oferă moldovenilor recomandări pentru cine să voteze | VIDEO

Federația Rusă acuză Germania de implicare în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea …