Alegeri prezidențiale 2019. România îşi va alege viitorul preşedinte | VIDEO

Mâine încep alegerile prezidențiale în România. În premieră, acestea se vor desfășura pe parcursul a 3 zile. Cetățenii moldoveni, care dețin și cetățenie română își vor putea și ei exercita dreptul la vot la cele 37 secții de vot deschise pe teritoriul Republicii Moldova. În cursa pentru șefia de la Palatul Cotroceni s-au înscris 14 candidați, printre aceștia actual șef al statului, Klaus Iohannis și premierul demisionar Viorica Dăncilă.

România își alege președintele pentru următorii cinci ani. Primul tur de scrutin se va desfășura în zilele de 8, 9, 10 noiembrie, iar cel de al doilea tur de scrutin – în zilele de votare 22, 23 şi 24 noiembrie curent. Astfel, cetățenii moldoveni, cu pașaport românesc, dar și cetățenii români aflați pe teritoriul Republicii Moldova, sunt chemați la vot, la cele 37 de secții de votare deschise pe întreg teritoriul țării noastre.

Anul acesta, pentru prima oară, votul în străinătate se derulează pe durata a trei zile: vineri de la ora 12.00 până la 21.00, sâmbătă de la ora 7.00 până la 21.00 și duminică, la fel de la 7.00 până la 21.00.

Alegătorii, care la ora 21.00 se vor afla la sediul secţiei de votare, precum şi cei care vor sta în rând în afara sediului vor putea totuși să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a-l desemna pe președintele României, dintre 14 candidați. În liste se regăsește președintele Klaus Iohannis, Dan Barna din Alianţa USR-PLUS, Viorica Dăncilă, fostul premier de la Partidul Social Democrat și Mircea Diaconu de la Alianţa UN OM. Conform ultimelor sondaje IMAS, acești 4 candidați sunt favoriții cursei prezidențiale.

Menționăm că în acest an românii din alte țări au la dispoziție 835 de secții de votare, aproape de două ori mai mult decât la alegerile prezidențiale precedente.

Spread the love

Check Also

Împușcături la Kiev: 100 de persoane implicate | VIDEO FOTO

În această dimineață, în orașul Brovary, Kiev, au avut loc confruntări armate, la care au …