Analiști: Singurul concurent real al lui Dodon pe eșichierul de stânga este candidatul PP ”ȘOR” | VIDEO

Deși sondajele arată că ar exista doi favoriți pentru accederea în turul II al alegerilor prezidențiale din această toamnă, nimic nu e sigur și lucrurile ar putea să se schimbe pe parcursul campaniei electorale. De această părere sunt analiștii politici Ian Lisnevschi și Corneliu Ciurea, care au vorbit despre viitorul scrutin prezidențial în cadrul emisiunii ”Moldova Zi de Zi”. Cei doi au menționat că aceste alegeri au o miză importantă inclusiv în eventualitatea unui scrutin parlamentar anticipat.

Deși se prefigurează o bătălie între Maia Sandu și Igor Dodon pentru fotoliul de președinte, analistul Ian Lisnevschi consideră că ar mai fi cel puțin doi candidați, printre care și Violeta Ivanov, propusă de Partidul ”ȘOR”, care ar putea emite pretenții. Mai mult, acesta consideră că Ivanov este singurul concurent real al lui Igor Dodon pe eșichierul de stânga, iar faptul că formațiunea pe care o reprezintă are o structură teritorială bine dezvoltată o avantajează în fața altor candidați.

IAN LISNEVSCHI analist politic: „Pe stânga, noi vedem doi candidați. Este vorba despre domnul Dodon și despre candidatul Partidului ”ȘOR”. De aceea, aici vedem mai mult cum Partidul ”ȘOR” concurează cu PSRM. Mai mult ca atât, aceste două partide sunt clasice partide cu structuri teritoriale. Asta este foarte important pentru orice partid, ce poate da dividende politice și candidatului, adică orice candidat poate avea un rating destul de mare având această structură. Partidul ”ȘOR” pledează mai mult pe structurile sale, pentru că este practic al doilea partid, după PSRM, cu structuri bine aranjate în teritoriu”.

Și comentatorul Corneliu Ciurea consideră că, deocamdată, nu este nimic bătut în cuie în această campanie electorală. Potrivit lui, și alți candidați au șansa să avanseze în turul II, iar pentru a nu le oferi ocazia de a-i fura din electorat, Igor Dodon a decis să nu participe la dezbateri, preferând să se întâlnească direct cu alegătorii săi.

CORNELIU CIUREA, analist politic: „Întâlnirile cu contracandidații, care ar putea să-l provoace, care ar putea să-l împiedice, să-l jeneze, să-l incomodeze, sigur că nu îl favorizează sub nicio formă. Domnul președinte, cel puțin în primul tur, vrea să aibă un parcurs liniștit, dialogul să-l poarte doar cu alegătorii și să nu se expună riscului unui atac la baionetă sau unor lovituri sub centură, care ar putea să-i prejudicieze imaginea”.

Am încercat să obținem reacția Președinției la declarațiile făcute de Corneliu Ciurea în cadrul emisiunii ”Moldova Zi de Zi”, însă purtătorul de cuvânt al șefului statului, Carmena Lupei, nu a răspuns la telefon și nici la mesajele noastre.

Cei doi analiști au mai menționat că acest scrutin prezidențial este important, inclusiv în eventualitatea în care vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar formațiuni precum Partidul ”ȘOR” sau “Partidul Nostru” vor putea concura pentru a treia forță politică din țară, după PSRM și PAS.

Spread the love

Check Also

Liderul PLDM ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro: Declarațiile fostului avocat al lui Vlad Filat | VIDEO

Liderul PLDM, Vlad Filat, ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro. …