Andrei Năstase amenință că ar putea închide instituțiile de presă incomode actualei puteri | VIDEO

Liderul PPDA, Andrei Năstase, regretă că, atunci când a venit la guvernare, nu a închis instituțiile de presă incomode actualei puteri. Despre marele său regret, reprezentantul Blocului ACUM a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, după ce o jurnalistă i-a pus mai multe întrebări incomode. Analiștii politici califică declarația ca fiind o amenințare în adresa mass-media, dar și un comportament care nu se înscrie în normele Uniunii Europene, spre care tinde Blocul ACUM.

Andrei Năstase s-a dezlănțuit, atunci când o jurnalistă la întrebat cum rămâne cu promisiunea făcută de le că pleacă din țară, dacă pierde alegerile locale.

ANDREI NĂSTASE, primar în exercițiu, municipiul Chișinău: Marele meu regret este că atunci, în iunie 2019, când am venit la guvernare, nu am făcut ceea la ce poate s-au aşteptat toţi cetăţenii Republicii Moldova – să epurăm, să asanăm spaţiul mediatic din Republica Moldova. Iată de ce am rămas intoxicaţi și până acum. 

Mai mulți analiști politici au calificat intimidarea lui Năstase ca fiind făcută sub influența pierderii alegerilor din Chișinău. Potrivit lor, Năstase consideră că presa ar fi de vină că a pierdut în fața candidatului socialiștilor, Ion Ceban.

VITALIE ANDRIEVSCHI, analist politic: Declarația de azi a lui Năstase este un precedent pentru țara noastră, care pretinde a fi una democrată. Va încerca să pună bețe în roate și să caute vina în unii jurnaliști și televiziuni de opoziție. Consider, însă, că nu-i va reuși nimic. Se pare că pierderea alegerilor l-a influențat în acest mod. Și iată că el din nou, încearcă să facă vinovat pe cineva că l-ar fi încurcat să iasă învingător.

VICTOR NICHITUȘ, analist politic: Amenințările care au venit în adresa presei din RM nu se înscriu în normele democratice, nu fac parte din ansamblul de discurs pe care ar trebui să-l aibă un lider politic pentru o țară asociată la UE, o țară care respectă valorile UE. În momentul în care s-a constituit această alianță dintre PSRM și Blocul ACUM, factori importanți din SUA, de la departamentul de stat au solicitat atât socialiștilor moldoveni, dar și celor din Blocul politic ACUM să dea dovadă de reținere. Reținere, de fapt, înseamnă să se abțină de la amenințări în adresa jurnaliștilor. Reținere înseamnă un comportament european care se înscrie în limita și valorile UE.

În contextul amenințării venite din partea reprezentantului puterii, jurnaliștii de la un post de televiziune au lansat un apel către organizaţiile media și misiunile diplomatice acreditate în țara noastră, dar şi către toţi partenerii externi să susţină dreptul la libera exprimare şi să condamne orice tentative a autorităţilor, privind intimidarea şi hărţuirea instituţiilor de presă.

Spread the love

Check Also

Cele mai afectate țări din lume de COVID-19, la capitolul mortalitate. Ce loc ocupă Moldova

Numărul deceselor cauzate de noul tip de coronavirus se apropie de 350 de mii în …