Andrian Candu: Comisia Națională Extraordinară a anulat toate subvențiile, sporurile și facilitățile existente pentru perioada stării de urgență și a pus pe umerii autorităților locale toată responsabilitatea | VIDEO

Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică a anulat toate subvențiile, sporurile și facilitățile existente pentru perioada stării de urgență și a pus pe umerii autorităților locale responsabilitatea pentru măsurile sanitare, generând haos, abuzuri și controverse. Despre asta a anunțat președintele Partidului „Pro Moldova”, Andrian Candu, în cadrul unei întervenții live pe Facebook.

Potrivit lui Candu, deși situația pandemică este tot mai gravă în țara noastră, iar numărul bolnavilor de COVID-19 crește de la o zi la alta, guvernarea a anulat toate măsurile de protecție și ajutor stabilite în luna mai. Politicianul mai spune că deja Comisiile teritoriale de sănătate publică sunt cele care vor stabili măsurile de protecție și restricțiile care trebuie luate la nivelul raionului.

ANDRIAN CANDU, președinte „Pro Moldova”: „Acest prim-ministru Chicu, care este și președintele Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică s-a spălat pe mâini ieri și toată responsabilitatea a dat-o comisiilor teritoriale, în raioane. Să anulezi indemnizațiile de 16 mii de lei, să anulezi sporul de salariu a personalului medical, iar pe economie să anulezi și ajutorul de șomaj, șomajul tehnic și indemnizația unică pentru patentari. Undei logica în general?”

Andrian Candu a criticat și decizia Ministerului Educației de a relaxa măsurile de protecție în instituțiile de învățământ. Politicianul s-a referit la distanța socială dintre elevi, care a fost micșorată de la 1,5 metri la 1 metru, iar lecțiile au durata de 45 de minute.

ANDRIAN CANDU, președintele „Pro Moldova”: „Decizii și comportament lipsit de orice logică”.

Contactat de noi, şeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, ne-a spus că nu comentează declarațiile lui Candu.

VALENTIN CRUDU, şeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației: „Noi am acționat în colaborare cu medicii epidemiologi și la solicitarea unităților de învățământ. Or, distanța de la 1,5 metri, la 1 metru, a fost adusă în concordanță cu recomandările OMS. Toate unitățile de învățământ lucrează cu o durată de 45 de minute și numai în cazul când sunt anumite argumente care sunt foarte fondate, ministerul Educației va accepta sau va respinge durata lecțiilor de 30 de minute”.

În context, Candu a anunțat că „Pro Moldova” examinează care sunt posibilitățile juridice, astfel încât în timpul cel mai apropiat să fie anulate aceste hotărâri. De asemenea, deputatul a menționat că cel mai probabil aceste decizii vor fi atacate în instanța de judecată.

Contactat de noi, nici consilierul pe comunicare al prim-ministrului și nici șeful interimar al ANSP, Vasile Guștiuc, nu a răspuns la telefon pentru o reacție.

Spread the love

Check Also

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză Germania de implicare în alegerile prezidențiale din Moldova, iar Vladimir Putin le oferă moldovenilor recomandări pentru cine să voteze | VIDEO

Federația Rusă acuză Germania de implicare în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea …