Andrian Candu: Maia Sandu și Cabinetul de miniștri ar putea fi acuzați de uzurparea puterii în stat

Maia Sandu și Cabinetul de miniștri ar putea fi acuzați de încălcarea principiului de separarea a puterii, abuz de putere și uzurparea puterii în stat. Potrivit ex-speakerului Parlamentului, deputatului PDM, Andrian Candu, reprezentanții Partidului Democrat examinează acțiunile Executivului și în cazul în care vor fi depistate anumite probe, își rezervă dreptul de a înainta solicitări către instituțiile de anchetă, scrie deschide.md.

Andrian Candu a declarat astăzi jurnaliștilor că acțiunile Guvernului din ultimele luni reprezintă încălcări grave a principiului separării puterii în stat.

Cum ar fi fost dacă și cum ar fi reacționat Maia Sandu sau precedentele partide de opoziție care astăzi sunt la guvernare dacă Pavel Filip ar fi propus candidații la funcția de Procuror General? Vă imaginați ce revoluție ar fi fost în țară? Ceea ce a încercat să facă Guvernul Maiei Sandu pe parcursul ultimelor luni, punând presiune pe judecători, aducând conflict în breasla judecătorească, implicându-se în activitatea procurorilor, solicitând dosare penale, influențând politic procurorii, creând tot felul de comisii de selectare, preselectare și concursuri care au fost mimate sau compromise, inclusiv această asumare de răspundere, nu este altceva decât intervenirea în puterea judecătorească. Este o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat. Puterea executivă, legislativă și judecătorească sunt puteri separate. Nu are dreptul prim-ministrul și Guvernul să intervină în puterea judecătorească”, a menționat democratul.

Potrivit lui Candu, acțiunile Maiei Sandu reprezintă un abuz grav de serviciu și de putere.

Am semne de întrebare dacă chiar, cât n-ar fi de straniu, reprezintă o uzurpare a puterii de stat. Am rugat colegii să examineze și să analizeze dacă nu cumva suntem în prezența unor probe că Maia Sandu și Guvernul sunt vinovați de încălcarea principiului de separare a puterii, abuz de serviciu și uzurparea puterii. Dacă există astfel de temeiuri, ne rezervăm dreptul să înaintăm solicitări la instituțiile de anchetă”, a precizat parlamentarul.

Tot astăzi Partidul Democrat a anunțat că își retrage moțiunea de cenzură din Parlament. Totodată, PDM nu renunță la solicitările de demitere a Guvernului și va susține „orice modalitate” de demitere a cabinetului de miniștri.

Spread the love

Check Also

Țigările și produsele din tutun nu mai pot fi plasate la vedere în spațiile comerciale | VIDEO

Țigările și produsele din tutun nu mai pot fi plasate la vedere în spațiile comerciale. …