ANRE a redus cu 15 bani prețul energiei electrice furnizate de Energocom

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat reducerea prețului reglementat pentru energia electrică furnizată de compania Energocom, care este furnizorul central de energie electrică. Decizia a veni ca urmare a unei solicitări a furnizorului, după ce s-a format un surplus tarifar ce urmează a fi întors sectorului energetic, scrie agora.md.

Astfel, prețul reglementat pentru energia electrică livrată de furnizorul central va fi de 1 leu și 20 de bani pentru un kilowat/oră, fiind mai mic cu 15 bani.

Decizia va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, care ar urma cel mai probabil să fie pe 2 octombrie.

Deocamdată nu se știe dacă această diminuare se va răsfrânge și asupra prețului achitat de consumatorii finali.

Amintim că, în iulie curent, energia electrică livrată consumatorilor casnici s-a ieftinit cu peste 11 la sută. Astfel, în prezent, consumatorii finali deserviți de Premier Energy, ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă, achită 1,68 lei/kWh, cu 21 bani/kWh mai puțin.

În cazul consumatorilor conectați la rețelele de tensiune medie, tariful este de 1,32 lei/kWh, cu 21,2 bani/kWh sau 13,8% mai puțin, iar al celor conectați la rețelele de tensiune înaltă, tariful este de 1,17 lei/kWh, cu 20,6 bani/kWh sau 14,9%.

Consumatorii finali deserviți de „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, ale căror instalații de utilizare sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă, achită 2,14 lei/kWh, cu 8,5 bani/kWh mai puțin.

Totodată, tariful pentru cei conectați la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie este de 1,57 lei/kWh, cu 6,4 bani/kWh sau 3,9% mai puțin decât prețul care era în vigoare înainte de 31 iulie 2020.

Atunci, scăderea tarifului s-a datorat diminuării prețului mediu de procurare a energiei electrice de la furnizorul central de energie electrică de la 163 bani/kWh la 146 bani/kWh sau cu 10%, diminuarea prețului de achiziție a energiei electrice cu 7%, precum și devierile tarifare pozitive acumulate până la 1 iulie 2020.

Spread the love

Check Also

Slusari: „Din noiembrie, vor fi probleme cu achitarea salariilor și pensiilor”. Cum a reacționat Ministerul Finanțelor

Deputatul și vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că situația financiar-bugetară din Moldova este una gravă, …