ANRE ar putea aproba astăzi majorarea tarifelor la energia electrică | VIDEO Update

Decis. Se scumpește energia electrică! Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a aprobat, vineri, 16 august, după dezbateri în ședința publică, majorarea prețului reglementat la electricitatea furnizată populației de către compania ”Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” și compania ”Furnizare Energie Electrică Nord”.

Potrivit hotărârii ANRE, prețul la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa consumatorilor casnici a fost stabilit la nivel de 1 leu și 89 de bani pentru un kilowatt/oră, față de cel actual de 1 leu și 79 de bani.

O majorare a preţului a fost solicitată şi de Furnizarea Energiei Electrice Nord, solicitând preţul de 2 lei și 34 de bani pentru un kilowatt/oră, iar ANRE a aprobat preţul 2 lei și 23 de bani, cea ce reprezintă o creştere de 32 de bani. Necesitatea majorării preţului a venit din cauza devalorizării leului faţă de dolarul SUA, dar și a devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector, s-a menționat în ședința publică a ANRE.

OCTAVIAN CALMÎC, director ANRE:

„Am constatat că există într-adevăr premize pentru revizuirea tarifelor și prețurilor pentru energia furnizată şi distribuită: elementele, aşa cum au fost scoase în evidenţă, ţin de preţul de achiziţie a energiei electrice la rata de schimb valutar a costului de bază. Devierile financiare care au fost în unele cazuri pe activitatea anterioară, dar şi devierele negative de la începutul anului curent.”

Pe lângă majorarea preţurilor la enregiie electrică, s-au ajustate şi preţurile la apă şi canalizare în două raione ale ţării, astrfel la Glodeni preţul pentru apă va fi de 16 lei și 9 bani, iar pentru canalizare 13 lei și 83 de bani, preţul total fiind de 29 de lei și 92 de bani pentru un metru cub de apă.

La Basarabeasca s-a decis o majorare de până la 20 de lei pentru un metru cub de apă şi 14 lei și 90 de bani pentru pentru canalizare. Astfel, un metru cub de apă pentru locuitorii din raionul Basarabeasca va costa aproape 40 de lei. Schimbările de tarif vor intra în vigoare din momentul publicării acestora în monitorul oficial.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a fost operată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la 15 iunie 2018, atunci a fost stabilit tariful de 1 un leu și 79 de bani pentru un kilowatt/oră.

Spread the love

Check Also

Directorul Termoelectrica dă asigurări că pentru luna februarie consumatorii vor plăti mai puțin

Mai multe persoane din municipiul Chișinău au primit facturi mai scumpe la căldură pentru luna …