ANSA anunță că toate focarele de pestă porcină africană au fost lichidate

Toate focarele de pestă porcină africană înregistrate la porcii domestici în țară au fost lichidate, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Potrivit instituției, pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 30 de focare, dintre care 26 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice. În total, din cauza bolii au fost nimiciți 402 porci și 13 mistreți, scrie cotidianul.md.

Ultimul focar de pestă porcină africană a fost depistat pe data de 26 septembrie, curent, într-o gospodărie particulară din Comrat, unde erau întreținuți 40 de porci.

În total, în Republica Moldova în perioada anilor 2016-2018 au fost înregistrate 46 de focare, fiind astfel nimiciți din cauza bolii 642 porci domestici și 20 mistreți.

ANSA atenționează, că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de pestă porcină.

În acest sens, oamenii sunt îndemnați să nu utilizeze în hrana porcilor resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane, să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine. La frontieră, produsele vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl prezintă.

Spread the love

Check Also

Cadavrul unui bărbat, depistat într-un ascensor dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei

Cadavrul unui bărbat în vârstă de 48 de ani a fost depistat într-un ascensor dintr-un …