ANSA: Copiii din școli și grădinițe mănâncă prea multă pâine, dar puţine legume şi lactate | VIDEO

Multă pâine, crupe, paste făinoase și produse de patiserie în alimentația copiilor din școli și grădinițe, în timp ce carnea, ouăle, lactatele, dar și legumele sau fructele proaspete nu ating norma fiziologică de consum pe zi, pentru un copil. Datele se conțin într-un raport al Centrului Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada anilor 2016-2018.

Datele din raport arată că, deși anul trecut situația s-a îmbunătățit, se înregistrează în continuare carențe în ceea ce privește alimentația copiilor. Astfel, în perioada de referință, deficitul de legume proaspete în grădinițe s-a diminuat, în 2018, până la 6,8 la sută, deși, în 2016, acest indice era de 21 de procente. Cel mai mare deficit al consumului de legume a fost determinat la copiii  din raioanele: Cahul – aproape 20 la sută, Florești – peste 19 la sută, Ștefan-Vodă – puțin peste 17 procente, Cimișlia – aproape 16 la sută și Strășeni – 14,8%.

La elevii din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal consumul de legume, pe parcursul anului 2016, a constituit un deficit de 41,5 la sută, iar în 2018 acesta s-a diminuat până la 25 procente. Cel mai mare deficit a fost constatat în raioanele: Cahul – peste 37 la sută, Florești – aproximativ 37%, Călărași – aproape 36 la sută, dar și Basarabeasca, Leova și Vulcănești, unde acest indice ajunge la 31 la sută.

De asemenea, specialiștii au constatat în meniul copiilor din instituțiile de educație timpurie un deficit al consumului de ouă, lapte și produse lactate. În schimb, în grădinițe s-a stabilit o îmbunătățire considerabilă la consumul fructelor proaspete și a peștelui. În schimb, deficitul consumului de carne a variat de la 23% în anul 2016 până la 2,7 la sută în anul 2018. Cel mai mare deficit al acestui produs a fost atestat în raioanele: Fălești -18 procente, Criuleni – aproape 14 la sută, Cimișlia și Ialoveni – peste 12% la și Nisporeni – 11,9%

Ce ține de școli, ponderea deficienței consumului de carne la elevi în perioada de referință a constituit 23% în anul 2016 și 23,3 la sută în anul 2018. Cel mai mare deficit a fost constatat în instituțiile din raioanele: Cahul – aproape 32, Căușeni – puțin sub 34 la sută, Florești – 33 la sută, Leova, Nisporeni și Ocnița – aproximativ 31 procente.

Pentru îmbunătăţirea alimentaţiei elevilor din instituţiile de învăţământ primar, gimnazial și liceal, specialiștii recomandă autorităților organizarea prânzului gratuit pentru elevii din clasele gimnaziale și, în perspectivă, pentru clasele liceale. Motivul invocat este creșterea numărului de cazuri de boli ale sistemului digestiv în rândul minorilor.

Spread the love

Check Also

Primele fisuri pe banda pentru bicicliști de pe bd. Mircea cel Bătrân din Capitală, recent renovată. Chișinăuienii, revoltați. Ce spun autoritățile | VIDEO

Banda pentru bicicliști de pe aleea proaspăt renovată din sectorul Ciocana al capitalei a început …