APCE a fost informată despre presiunile care se fac asupra Partidului „ȘOR”, în campania electorală

Reprezentanții Misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au fost informați despre tentativele de intimidare și presiunile exercitate asupra Partidului „ȘOR”, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Oficialii europeni au discutat, în data de 11 iunie, la Parlament, cu reprezentanții fracțiunii parlamentare și lideri ai Partidului „ȘOR”, despre mersul campaniei electorale pentru scrutinul anticipat, scrie partidulsor.md.

„Sunt tot mai multe cazuri de intimidări. În curând, vom face publice mai multe detalii în acest sens. Se pune presiune și se încearcă intimidarea reprezentanților Partidului „ȘOR”, inclusiv de către instituțiile de drept, în special acum, în perioada campaniei electorale”, a declarat Vitalie Balinschi, vicepreședintele Partidului „ȘOR”, după întrevederea cu membrii misiunii.

Potrivit lui Vitalie Balinschi, oficialii europeni s-au arătat îngrijorați de această situație.

La rândul său, vicepreședintele formațiunii, secretarul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a amintit și despre abuzurile guvernărilor precedente față de formațiunea condusă de Ilan Șor, tot în perioada campaniilor electorale.

Tauber s-a referit și la comportamentul reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate, în această campanie electorală, deși se consideră proeuropeni și promotori ai valorilor europene. În același timp, spune Marina Tauber, președintele țării, Maia Sandu, încalcă grav legislația electorală, prin implicarea deschisă în campania electorală în favoarea PAS, formațiune care a propulsat-o în funcția de șef de stat.

„În timp ce unii doar vorbesc despre Europa, Ilan Șor și echipa Partidului „ȘOR” promovează valorile europene în Republica Moldova, prin implementarea proiectelor concrete” a mai declarat Marina Tauber.


Deputatul Partidului „ȘOR” le-a mai spus oficialilor europeni că formațiunea din care face parte este recunoscătoare și îi mulțumește Uniunii Europene pentru sprijin și pentru susținerea oferită Republicii Moldova. Comportamentul ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, nu poate, însă, fi trecut cu vederea. Potrivit deputatului Marina Tauber, reprezentantul UE la Chișinău încalcă independența justiției moldovenești și aproape că dă ordine, la posturile TV, ce ar trebui să facă judecătorii în dosarul lui Ilan Șor, ceea ce este inacceptabil pentru un diplomat.

În același timp, în cadrul întrevederii, deputatul Denis Ulanov, membru al Biroului Permanent al Parlamentului, a făcut referire la comportamentul incorect de care dau dovadă unii oficiali europeni acreditați în țara noastră.

„Sperăm că în cadrul acestor discuții am reușit să le transmitem reprezentanților APCE îngrijorările pe care le avem în privința modului cum unii reprezentanți europeni percep, în mod absolut inadecvat, procesele care au loc în țara noastră”, a declarat Denis Ulanov.


Marina Tauber și Denis Ulanov le-au mai povestit reprezentanților APCE despre arestările abuzive din timpul campaniei electorale din 2019, precum și despre cele recente, a reprezentanților Partidului „ȘOR”. Deputații i-au asigurat pe oficialii străini că vor ataca toate aceste acțiuni în instanțele de judecată internaționale.

Totodată, Partidul „ȘOR” s-a arătat dispus de a fi mereu în contact cu reprezentanții APCE și ai altor instituții europene și va informa oficialii europeni în privința observațiilor asupra modului în care se desfășoară campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.


La rândul lor, potrivit unui comunicat de presă de la Parlament, membrii delegației Misiunii preelectorale a APCE, în frunte cu Stefan Schennach, au reiterat disponibilitatea și suportul în desfășurarea unor alegeri corecte, precum și le-au urat succes tuturor fracțiunilor în campania electorală.

Spread the love

Check Also

Jocurile Olimpice, oficial deschise. Pentru prima dată în istoria, steagurile naționale au fost purtate de doi sportivi din fiecare țară | VIDEO

Jocurile Olimpice, amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, au fost declarate oficial …