Aproape 1000 de absolvenți ai USMF au depus jurământul lui Hippocrate | VIDEO

Aproape 1000 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu” au depus astăzi jurământul lui Hippocrate. Ceremonia a avut loc pe stadionul ,,Zimbru”. Îmbrăcați în mantii și fericiți, aceștia, în sfârșit, au răsuflat ușor după ani grei de studii. Tradițional, după depunerea jurământului, și-au luat rămas bun de la anii de studenție, aruncând tocile.

Șase ani de studii, veseli, și în același timp dificili, au rămas în urmă. Acum, proaspeții specialiștii au un singur gând – viitorul post de muncă.

MARIA-MIRABELA TOMA, absolvent: „Emoțiile de nedescris, după șase ani de medicină. Este o stare care nu poate fi descrisă, având în vedere faptul că deja suntem medici. Sperăm să îndeplinim tot ce ne-am propus”.

Foștii studenți au fost felicitați de profesori, decani și rectorul Universității de Medicină. Absolvenții și-au împărtășit planurile pentru viitor, iar mulți dintre ei ne-au spus că intenționează să plece la muncă în străinătate. Adel Ashwi, de exemplu, este din Israel și vrea să meargă în țara sa natală pentru a lucra în calitate de medic de familie.

ADEL ASHWI, absolvent: „În Israel vom munci după un an de practică. După examen, facem un an de practică, după practică începem a lucra”.

Sunt însă și din cei care vor rămâne să activeze în sistemul medical din țară.

CORINA DECUSEARĂ, absolvent: „Încercăm să facem rezidențiatul aici, să putem să ne numim „prima promoție de optometrie” care va activa în domeniu”.

Iar profesorii spun că pandemia de coronavirus le-a demonstrat, încă o dată, cât de importantă și necesară este profesia de medic. Totodată, le-au urat discipolilor o carieră de succes.

GHEORGHE PLĂCINTĂ, decan Facultatea de Medicină: „Pe tot parcursul acestor șase ani, suntem părinții și buneii lor, fiindcă avem o conlucrare foarte bună, relații foarte bune, prietenoase’.

Anul trecut, din cauza pandemiei, absolvenții au depus online jurământul lui Hippocrate. În 2021, 440 de studenți străini și 550 moldoveni au absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”.

Cu toate acestea, sistemul medical din țară se confruntă cu o lipsă de specialiști. În prezent, statul oferă 340 de locuri vacante: 96 pentru medici, 133 pentru felceri, iar restul pentru asistenți medicali și personalul de serviciu.

Spread the love

Check Also

Mansarda unui bloc de locuit din capitală a luat foc

Mansarda unui bloc de locuit de pe strada Ion Creangă din sectorul Biuicani al capitalei …