Aproape 21.000 de lei au fost cheltuiți pentru concursul de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general | VIDEO

Aproape 21 mii de lei – atât a cheltuit Ministerul Justiției în cadrul concursului de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general. Cel puțin această sumă au indicat-o cei de la minister la o solicitare a jurnaliștilor de la portalul dechide.md. Totodată, în răspuns se menționează că activitatea expertului internațional, James Hamilton, care a făcut parte din comisia de selectare a fost finanțată de către fundația germană Konrad Adenauer.

Potrivit unui răspuns al Ministerului Justiției, expediat portalului deschide.md., în cadrul concursului de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general s-au cheltuit 20 de m ii 870 de lei pentru închirierea echipamentului audio și video, dar și pentru traducător. În același răspuns este menționat că toate cheltuielile de cazare, transport, alimentație pentru expertul internațional, James Hamilton, au fost achitate de Fundația Konrad Adenauer Shiftung Moldova în cadrul unui proiect de consultanță pentru Guvernul de la Chișinău.

Totodată, Ministerul Justiției nu spune care a fost suma achitată pentru expert.

Amintim că, comisia formată de Ministerul Justiției, din care au făcut parte şapte persoane, printre care ministrul Justiţiei, un fost judecător, un doctor în drept, un reprezentant al societăţii civile, un expert naţional şi altul internaţional, dar şi un psiholog, au selectat 4 candidați din cei 16 pentru funcţia de procuror-şef. Comisia urma să-i propună pe cei 4 Consiliului Superior al Procurorilor, care, la rândul său, trebuia să aleagă unul dintre concurenţi şi să-l recomande şefului statului care, la rândul său, trebuia să aleagă unul dintre concurenţi şi să-l recomande şefului statului pentru aprobare. Însă, acum două săptămâni, fostul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate a anunţat că anulează rezultatele concursului pe motiv că nu ar fi fost obiectiv.

Decizia a generat nemulţumire în coaliţia de guvernare PSRM-ACUM, iar ca rezultat, Cabinetul de miniştri condus de Maia Sandu, din care făcea parte şi Stamate, a fost demis. Noul ministrul al Justiției, Fadei Nagacevschi, a decis să trimită Consiliului Superior al Procurorilor lista cu cei 4 candidați pentru funcția de procuror general, iar membrii acestuia vor examina dosarele aspiranților la șefia procuraturii.

Spread the love

Check Also

Cadavrul unui bărbat, depistat într-un ascensor dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei

Cadavrul unui bărbat în vârstă de 48 de ani a fost depistat într-un ascensor dintr-un …