Aproape 30 de mii de elevi și circa 3000 de profesori din țară nu dispun de calculatoare sau tablete electronice, necesare pentru procesul educațional online | VIDEO

Peste 170 de clase sunt plasate în carantină, iar autoritățile dau asigurări că elevii nu au întrerupt procesul de studii și continuă să învețe pe online. Responsabilii din domeniul educației nu au o statistică, deocamdată, despre copiii care nu dispun de tehnică digitală și câți dintre aceștia nu au acces la internet. Între timp, familiile din localitățile rurale susțin că studiile de la distanță sunt o povară atât pentru elevi, care se plâng că nu însușesc materiile, dar și pentru părinți, care nu pot să le asigure acestora câte un calculator sau un gadget pentru fiecare.

Ina Paiu din satul Dușmani, raionul Glodeni, este mamă a patru copii. Femeia susține că în primele două săptămâni de la începerea noului an de studii, dar și cele două luni în care învățământul s-a desfășurat online, a fost o perioadă dificilă pentru întreaga familie.

INA PAIU, locuitoare a satului Dușmani, raionul Glodeni: „Nu sunt de acord să facă lecțiile așa online. În primul rând, mie mi-a fost greu că un copil stătea într-o cameră, unul în alta și pe această mică trebuia să o țin să nu le deranjeze, aceasta încă mai mică în brațe. Mi-a fost tare greu”.

Mama susține că o altă problemă ar fi lipsa unităților de tehnică digitală pentru a le asigura tuturor copiilor acces la studii online, dar și lipsa banilor pentru procurarea gadgeturilor.

INA PAIU, locuitoare a satului Dușmani, raionul Glodeni: „-Aveți pentru toți calculatoare? – Nu, nu, nu ne permitem pentru toți. Telefonul meu și un calculator și fac fetele lecțiile”.

Ionela Paiu este fiica cea mai mare și studiază la Colegiul de Pedagogie din municipiul Bălți. În primele două săptămâni, a fost nevoită să învețe de la distanță, lucru care ia creat incomodități.

IONELA PAIU, elevă: „Este mai bine când ești în fața profesorului, în clasă, în bancă și profesorii în față și îți explică. Eu online nu prea înțeleg. M-am descurcat, nu zic că nu, dar nu este bine online”.

Și cei mai mici pentru care grădinițele nu și-au deschis, deocamdată, ușile sunt nerăbdători să frecventeze instituțiile preșcolare. De când stau în fața televizorului au cam uitat de poezii, spune mama acestora.

„- Spune poezia ceea care cu mama. – Nu mă inervați atâta cu poezii, poezii. Vreau să mă uit la desene animate”.

Experiența orelor predate la distanță, la sfârșitul anului școlar 2019-2020, a scos la iveală mai multe probleme, spun autoritățile. Aproape 30 de mii de elevi și circa 3000 de profesori din țară nu au dispus, în acel moment, de calculatoare sau tablete electronice, necesare pentru procesul educațional pe timp de pandemie. În același timp, conexiunea la internet în unele sate a fost sub nivelul necesar.

Potrivit datelor actualizate ale Ministerului Educației, peste 1000 de profesori din țară nu au competențe digitale.

Spread the love

Check Also

Liderul PLDM ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro: Declarațiile fostului avocat al lui Vlad Filat | VIDEO

Liderul PLDM, Vlad Filat, ar fi furat din băncile moldovenești 100 de milioane de euro. …