Ardezia oferită păgubiților din Glodeni de către Guvern, interzisă pentru utilizare din 2015, ca fiind cancerigenă | VIDEO

Guvernul va ajuta sinistrații din Glodeni cu foi de ardezie, interzisă pentru utilizare, de mai mulți ani. După o ședință cu salvatorii, despre pagubele produse de grindina de săptămâna trecută, Executivul a decis să ofere materiale de construcție în valoare de aproape 300 de mii de lei. Un reprezentant al administrației locale din Camenca, susține că ar avea nevoie nu doar de asta, dar și de alt ajutor, inclusiv bani pentru despăgubirea oamenilor.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale s-a aprobat eliberarea bunurilor din rezervele statului în sumă de peste 270 de mii de lei sub formă de foi de ardezie și țiglă metalică pentru lichidarea consecințelor calamităților în raionul Glodeni. Și asta chiar dacă, ardezia a fost interzisă pentru utilizare din 2015, ca fiind cancerigenă. Solicitați de noi, responsabili de la Guvern au declarat că vor oferi explicații la acest subiect mai târziu.

Totodată, secretarul consiliului comunal Camenca, localitatea unde în urma ploii torențiale oamenii au rămas practic fără plantațiile agricole din gospodării, ne-a spus că locuitorii ar avea nevoie și de alt ajutor.

RADU CĂRĂUȘ secretar al consiliului comunal Camenca: „Ardezie, la care au fost țiglă metalică și sticlă pentru geamuri. Mijloace bănești în agricultură, aici este mai complicat. Am făcut noi procese verbale, le-am înaintat cu fotografii cu toate acestea. Dar nu știu cum o să le compenseze, în ce modalitate.”

Radu Cărăuș susține că încă nu a fost evaluată mărimea pagubelor, dar grindina a distrus inclusiv plantațiile de viță de vie, porumb, nuci și terenuri întregi de legume.

Responsabilii din raionul Glodeni nu au răspuns la telefon pentru a ne spune care sunt pagubele totale.

Amintim că, săptămâna trecută mai multe localități din raioanele Edineț și Glodeni au fost afectate de o ploaie puternică cu grindină. La Glodeni, vijelia a doborât copacii, iar în localitatea Camenca, grindina de mărimea unui ou, a spart geamurile și a nimicit peste 90 la sută din culturile agricole din grădinile oamenilor. Totodată, vântul puternic a doborât copacii și a smuls și găurit foile de ardezie de pe mai multe case.

Spread the love

Check Also

Va candida sau nu Igor Dodon pentru un nou mandat de președinte | VIDEO

Nici șeful statului, Igor Dodon nu ştie dacă va candida sau nu pentru un nou …