Avionul care s-a prăbuşit în Iran efectua zboruri pe cursa Kiev-Chișinău-Kiev | VIDEO

Avionul care s-a prăbușit ieri în Iran, în apropiere de capitala Teheran, efectua zboruri și pe cursa Kiev-Chișinău. Aeronava, cu pasageri la bord, a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău la începutul lunii curente. Astăzi, 9 ianuarie, în Ucraina este declarată zi de doliu. Șeful statului, Vladimir Zelenski a luat o astfel de decizie în legătură cu prăbușirea avionului companiei ”Cursele Aeriene Internaționale ale Ucrainei”.

Potrivit datelor Autorității Aeronautice Civile, în ziua de 27 decembrie 2019, aeronava a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău, după care a decolat spre Kiev. Reprezentanții instituției spun că avionul companiei ucrainene era considerat unul dintre cele mai sigure aparate de zbor.

IRINA BODOLICA purtător de cuvânt al AAC: „Potrivit datelor extrase din SAFA Database, operatorul are coeficientul de 0.20, ceea ce este un coeficient foarte bun, care vorbește despre nivelul de siguranță al companiei. Toate inspecțiile, care au fost efectuate pe parcursul anului 2019, nu au depistat neconformități.”

Ultima decolare a avionului a fost în dimineața zilei de 8 ianuarie, iar la scurt timp acesta s-a prăbușit. Aparatul de zbor a căzut în apropierea aeroportului din Teheran şi a fost cuprins de flăcări.

Potrivit unui raport inițial al anchetatorilor, aeronava de linie ucraineană a luat foc înainte de contactul cu solul. Avionul Boeing, construit în urmă cu trei ani, care a avut ultima revizie pe 6 ianuarie, a întâmpinat o problemă tehnică la scurt timp după decolare și a încercat să se îndrepte către aeroport, înainte de a se prăbuși, se arată în document. Problema tehnică nu a fost specificată în raport.

Menționăm că accidentul s-a produs la câteva ore după ce Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra forțelor conduse de SUA în Irak, determinând-i pe unii să speculeze că avionul a fost lovit de o rachetă. Cinci surse de securitate – trei americane, una europeană și alta canadiană au declarat sub protecția anonimatului pentru Reuters că evaluarea inițială a agențiilor de informații occidentale a fost că avionul a suferit o defecțiune tehnică și nu a fost doborât de o rachetă.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că guvernul țării vecine ia în considerare mai multe cauze posibile ale accidentului aviatic din Iran, în care au murit 176 de oameni din 7 țări. Zelenski a decretat, de asemenea, pe 9 ianuarie o zi de doliu național în Ucraina. În acest sens, steagurile au fost coborâte în bernă, iar toate concertele și evenimentele de divertisment au fost anulate.

Spread the love

Check Also

Centrul de triere de la Moldexpo, aproape gata: În ce condiții și când vor fi primiți primii pacienți | VIDEO

Centrul de triere de la Moldexpo este gata în proporție de 90 la sută și …