Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală în cazul unei paciente care suferă de o boală rară

Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală în cazul unei paciente care suferă de o boală rară (sindromul Budd Chiari) și are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență peste hotare. Unica șansă de a se trata este o intervenție de transplant hepatic, scrie unimedia.info.

O astfel de intervenție nu poate fi efectuată în Republica Moldova din cauza complexității patologiei, precum și a lipsei experienței chirurgicale în astfel de patologii. Din acest motiv, pacienta a fost nevoită să se adreseze instituțiilor medicale de peste hotare și, în rezultat, a fost inclusă în lista de așteptare pentru un transplant hepatic la Centrul de Transplantologie în Minsk, Belarus.

În demersul expediat, Avocatul Poporului i-a solicitat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să verifice acțiunile or inacțiunile mai multor instituții implicate în acest caz, prin prisma mai multor articole din Codul penal al Republicii Moldova, în vederea garantării cetățeanului Republicii Moldova a dreptului la viață și la ocrotirea sănătății.

„Pe data de 30 ianuarie 2020, Ombudsmanul s-a adresat cu un demers public prim-ministrului Ion Chicu, ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, președintei Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Elena Bacalu, ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța, directorului Companiei Naționale de Asigurări în  Medicină, Angela Belobrov,  cu solicitarea de a întreprinde acțiuni operative în cazul pacientei”, anunță Avocatul Poporului, printr-un comunicat de presă.

Apelul a fost făcut după demersuri repetate ale Ombudsmanului în cazul dat, care nu s-au soldat cu succes din cauza unor reglementări legislative și proceduri birocratice. Între timp, starea de sănătate a pacientei s-a agravat considerabil și există un pericol real pentru viața acesteia.

Spread the love

Check Also

Cadavrul unui bărbat, depistat într-un ascensor dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei

Cadavrul unui bărbat în vârstă de 48 de ani a fost depistat într-un ascensor dintr-un …