Avocatul Poporului: Medicii nu dispun de suficiente echipamente de protecție. Reacția Ministerului Sănătății | VIDEO

În ultimile zile, mai mulți medici s-au plâns că nu dispun de echipamentul necesar pentru a se proteja de noul coronavirus. Despre asta a anunțat și Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, printr-un demers adresat președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și prim-ministrului, Ion Chicu. Obutsmanul susține că din acest motiv, un număr impunător de medici este gata să-și dea demisia. A bătut alarma recent și Asociația Farmaciștilor din Moldova, care a emis un document către Ministerul Sănătății în care au cerut să fie întreprinse măsuri de protecție pentru angajații farmaciilor, care interacționează cel mai des cu potențialii bolnavi.

Semnalele despre intenția personalului medical de a demisiona din cauza lipsei echipamentului de protecție i-au fost transmise Avocatului Poporului săptămâna curentă de reprezentanții mai multor instituții medico-sanitare din țară. Mihail Cotorobai susține că informațiile au parvenit nu doar din spitalele în care sunt internate persoanele suspecte sau infectate de coronavirus, dar și din alte instituții, inclusiv raionale. Potrivit lui, medicii confirmă că nu sunt suficient de protejați pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de  pacienți.

Mihail Cotorobai consideră că: ”Există pericolul ca în perioada stării de urgență, din cauza neasigurării cu echipamentul necesar pentru protecția personalului medical, mai mulți specialiști să-și dea demisia, iar angajatorul va fi pus în situația de a respecta acest drept, garantat de legislația Republicii Moldova. ”

La câteva ore după publicarea demersului, Ministerul Sănătății a venit cu o reacție la subiect. Într-un comunicat expediat pentru presă, instituția menționează că Mihail Cotorobai a promovat unele informații eronate. Responsabilii de la minister au publicat și câteva fotografii cu dezinfectanți și ale articole de protecție menționând că, spitalele, în special, cele implicate în combaterea COVID-19, dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția  personalului medical.

Recent, și Asociația Farmaciștilor din Moldova a trimis un demers către Ministerul Sănătății în care a solicitat să fie luate măsuri pentru a proteja farmaciștii. Potrivit președintelui Asociației, Ion Zgîrcu, la câteva zile după publicarea documentului, farmaciile au fost echipate cu  cele necesare.

ION ZGÎRCU, președintele Asociației Farmaciștilor din Moldova: Măști de protecție, soluție dezinfectantă pentru personalul farmaceutic și vizitatorii farmaciilor, cât și pentru suprafețe. Păstrarea distanței sociale și instalarea unei linii roșii în farmacie pentru a delimita distanța dintre vizitatori. Instalarea ecranelor de protecție între farmacist și pacient și mai sunt acolo câteva.

Potrivit unui post de televiziune privat, problema a fost semnalată și de către Federației  Sindicală a lucrătorilor din medicină „Sănătatea”.

După mai multe cereri și demersuri, Guvernul în ședința de miercuri, 25 martie, a aprobat alocarea a 36 de milioane de lei din fondul de rezervă a Ministerului Finanțelor, pentru cumpărarea echipamentelor de protecție. Astfel, vor fi procurate  200 de mii de ecrane de protecție și 500 de  mii de respiratoare.

Spread the love

Check Also

Ministerul Educației face precizări, în contextul instituirii „Codului Roșu”. Cum vor activa instituțiile de învățământ începând cu 1 octombrie

Instituțiile de învățământ din țară vor activa în continuare potrivit modelelor selectate. Precizarea vine de …