Cazul nou-născutului, găsit mort în parc, a șocat comunitatea: Nefuncționalitatea sistemului perinatal îngrijorează experții | VIDEO

Un bebeluș mort a fost găsit abandonat în parcul de pe strada Mihail Sadoveanu din capitală. Poliția, care a fost sesizată de un trecător, joi seara, precizează că micuța a fost lăsată la pământ, învelită într-un scutec.

Potrivit poliției, s-a stabilit că este vorba despre o fetiță nou-născută. Pe corpul micuței nu au fost depistate leziuni vizibile.

NATALIA STATI, ofițer de presă Poliția capitalei: „Cadavrul nou-născutului a fost îndreptat la Centrul de Medicină Legală, pentru a fi stabilită cu exactitate cauza decesului copilului. Pe acest caz a fost inițiat un proces penal. Ofițerii de investigație și urmărire penală au dispus un șir de măsuri speciale pentru stabilirea identității mamei”.

Potrivit avocatul poporului pentru protecția drepturilor copiilor, Maia Bănărescu, persoanele care își abandonează copii trebuie pedepsite conform legii, ținând cont, în cadrul anchetei penale și de circumstanțele în care a fost comisă această infracțiune, iar autoritățile să informeze tinerele mămici despre serviciile de adăpostire a gravidelor până la naștere și după.

MAIA BĂNĂRESCU Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului: „Trebuie ca autoritățile statului să informeze prin toate mijloacele posibile despre serviciile care pot fi prestate în astfel de situații: atunci când este o sarcină nedorită, atunci când sunt persoane care nu știu ce să facă cu copilul”.

În municipiul Chișinău activează trei centre care oferă ajutor sau chiar adăpost femeilor însărcinate și mamelor care sunt în dificultate.

MIHAELA BELEI, coordonatorul programului „În brațele mamei”, Diaconia: „Mamele singure ne pot cere ajutor, aici în centrul maternal pot sta până la un an, timp în care echipa multidisciplinară se implică în rezolvarea problemelor fiecărei mame. Se poate de adresat la diferite organizații, una dintre care este Diaconia și situațiile se rezolvă”.

În anul 2013, Institutul Mamei și Copilului a achiziționat un baby-box, unde mamele decise să-și abandoneze copiii ar putea să-i lase pruncii în siguranță. Acesta, însă nu funfuncționează nici până în ziua de astăzi.

SERGIU GLADUN director IMC: „Niciodată nu a fost utilizată fiindcă nu avem legislația corespunzătoare. Nu putem să o deschidem fiindcă nu se permite”.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, anul trecut, au fost înregistrate patru cazuri în care mamele și au abandonat pruncii. Doi dintre bebeluși au fost salvați, iar ceilalți au fost găsiți deja morți. S-au înregistrat și opt cazuri în care copiii au fost lăsați în primejdie – doi dintre aceștia au decedat.

Pentru astfel de crime este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de până la cinci ani.

Spread the love

Check Also

Momentul în care pistolarul de la Holercani este reținut de ofițerii INI pe traseul Criuleni-Chișinău | VIDEO

Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia primelor imagini, surprinse la fața locului, în timpul operațiunii, …