BERD, despre situația de la Victoriabank: Sectorul financiar ar putea fi destabilizat | VIDEO

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționarul minoritar al Victoriabank, este îngrijorată de acțiunile Procuraturii Anticorupție în cazul instituției bancare, după ce activele acesteia au fost puse sub sechestru în cadrul investigației fraudei bancare din 2014. Despre asta a anunțat BERD prîntr-un comunicat de presă în care anunță că în urma acestor acțiuni sistemul financiar din țară ar putea fi destabilizat.

În comunicat BERD susține că a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile intentate de procurori împotriva Victoriabank și despre mandatul, emis recent, prin care a fost autorizată punerea sub sechestru a activelor băncii. Instituția accentuează însă că aceste acțiuni ar putea avea efect nefast asupra sistemului bancar din Moldova.

„Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei. Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile.”

Totodată, BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank și acționarii actuali. Reacția instituției internaționale vine după ce marți reprezentanții băncii au anunțat că acționarii locali și internaționali, printre care și Banca Transilvania, se arată surprinși de situație și consideră că acțiunile recente reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea țării. Iar Procuratura Generală, care a solicitat instanței aplicarea sechestrului, a precizat că se urmărește repararea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului.

Acțiunile procurorilor au ridicat mai multe semne de întrebare în contextul în care, acum câteva luni, înainte de eliberarea lui Veaceslav Platon din pușcărie, în presă au apărut mai multe înregistrări video în care omul de afaceri îi explica procurorului general, Alexandr Stoianglo, metoda prin care investitorul internațional de la Victoriabank ar putea fi deposedat de acțiuni. În una dintre secvențe, Platon spune că ar „trebui de intrat la Victoriabank”, având în vedere, că acționarul de drept din România – Banca Transilvania să fie lăsat fără pachetul de acțiuni.

Procuratura Anticorupție a anunțat marți, 11 august, că bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale „figurantă în dosarul privind frauda bancară” din 2014 au fost puse sub sechestru printr-o decizie de judecată luată la cerere procurorilor.

Spread the love

Check Also

Documente desecretizate de presa internațională confirmă declarațiile lui Ilan Șor? Băncile din RM au fost devalizate și după 2014, când de fapt, BNM deținea controlul | VIDEO

Băncile din Republica Moldova au fost devalizate și după așa-numitul furt al miliardului din 2014, …