BNM: Rata inflației va scădea ușor. Care sunt prognozele privind prețurile la produsele alimentare și combustibili

Inflația medie anuală va fi de 4% în anul curent și de 2,5% în anul viitor. Este prognoza anunțată de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, în cadrul unui briefing de presă, transmite agora.md.

Inflația de bază

Potrivit guvernatorului BNM, inflația de bază va scădea până la sfârșitul anului curent, însă va crește spre sfârșitul perioadei de prognoză, adică spre finele anului 2022. Scăderea este condiționată de presiunile dezinflaționiste din partea cererii agregate interne. Traiectoria ulterioară a inflației de bază va fi condiționată în mare parte de ajustarea accizelor în anul 2021 și 2022.

„În următoarele patru trimestre, rata anuală se va afla sub limita inferioară a intervalului de variație, iar ulterior va reveni în interiorul acesteia. Pandemia COVID-19 implică un șir de incertitudini legate de impactul asupra recuperării economice. BNM subliniază necesitatea monitorizării continue a situației macroeconomice. La momentul oportun, va veni cu măsurile necesare pentru menținerea unui nivel suficient de lichiditate a băncilor licențiate, în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil, dar și crearea condițiilor pentru acordarea creditelor”, a dat asigurări Octavian Armașu.

Prețurile produselor alimentare

Ritmul anual al prețurilor produselor alimentare va descrește nesemnificativ în prima jumătate a perioadei de prognoză și va crește în a doua jumătate. Diminuarea ritmului anual al prețurilor produselor alimentare se va datora cererii agregate interne dezinflaționiste și diminuării anticipate a prețurilor produselor alimentare din anul viitor. Creșterea ulterioară va fi influențată de efectul produselor cu caracter puternic sezonier, recuperarea cererii agregate și ajustarea accizelor.

Prețurile reglementate

Ritmul anual al prețurilor reglementate se va diminua până la începutul anului viitor, ulterior sporind până spre finele perioadei de prognoză.

Prețurile la combustibili

Ritmul anual al prețurilor la combustibili va manifesta o tendință ascendentă până la începutul anului 2022, inclusiv din cauza creșterii prețurilor internaționale la petrol și a ajustării accizelor.

Spread the love

Check Also

Mai multe indemnizații și prestații sociale se majorează din 2021

Începând cu anul viitor, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului se va majora de la …