BNM și-a majorat cheltuielile cu aproape 40%, în ultimii trei ani | VIDEO

Banca Națională a Moldovei și-a majorat cheltuielile cu aproape 40% în perioada anilor 2015 – 2018. Constatarea se conține într-un raport de audit al Curții de Conturi. În mare parte, creșterea a fost impulsionată de implementarea unui nou sistem de salarizare care a dus la majorarea cu 50 la sută a remunerării personalului. Cu toate acestea, auditorii au ajuns la concluzia că devizele de cheltuieli au fost executate în conformitate cu normele legale.

Potrivit auditorilor de la Curtea de Conturi, cheltuielile înregistrate în 2018 la Banca Națională au fost de 190 de milioane de lei, fiind în creștere cu 39 la sută față de anul 2015, iar cea mai mare creștere a fost atestată în cazul cheltuielilor de personal, generate de majorări de salarii. La rândul lor, reprezentanții BNM argumentează majorările salariale prin implementarea unui nou sistem de salarizare, bazat pe valoarea posturilor, astfel fiecare post a fost evaluat din mai multe puncte de vedere.

NATALIA ZABOLOTNÎI, șefa Departamentului strategie, organizare și resurse umane al BNM: Noi am realizat o licitație publică pentru a putea angaja un profesionist în domeniu, cu experiență vastă pentru implementarea unui astfel de sistem de salarizare în alte bănci centrale și organizații financiare internaționale. Ne-a reușit să angajăm o companie de consultanță, care a stabilit un nou sistem de salarizare în BNM. Este un sistem destul de unic, dar bazat pe toate principiile recunoscute în practica internațională în domeniul resurselor umane.

În context, președintele Curții de Conturi, Marian Lupu a ținut să evidențieze că în raport cu Banca Națională, instituția pe care o conduce este în drept să efectueze doar audit de conformitate.

MARIAN LUPU, președintele Curții de Conturi: Banca Națională este o entitate independentă sub aspect financiar și bugetar. Angajații de la BNM nu au statutul de funcționari publici. MUSCA 25:39 – 25:59 Noi nu suntem în drept și nici nu contestăm dreptul BNM să-și stabilească propriul sistem de salarizare, mai multe decât atât sunteți obligați să o faceți. Pe noi ne interesează logica, algoritmul care stă la baza acestui sistem.

La rândul său, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că Banca Națională a urmărit constant asigurarea eficienței, de aceea a implementat un sistem de remunerarea a angajaților, care asigură echitate internă și competitivitate externă. Totodată, el a menționat că în foarte multe bănci centrale din Europa este același principiu de salarizare.

Într-un final, concluzia generală a auditorilor Curții de Conturi a fost că devizele de cheltuieli și alocațiile pentru investiții au fost executate de către Banca Națională în conformitate cu normele legale. Amintim că, în toamna anului 2017, BNM a inițiat un proces de reformare a sistemului de gestiune a resurselor umane.

Proiectul a fost pus în aplicare cu sprijinul companiei „KORN FERRY-Hay Group”, care a realizat proiecte similare în peste 20 de bănci centrale ale lumii, în special în Marea Britanie, Olanda, Canada, Finlanda, Japonia, România, Lituania și alte țări, precum și în organizațiile financiare internaționale – FMI, Banca Mondială, Banca Europeană Centrală.

Spread the love

Check Also

Au mai rămas câteva zile pentru a depune Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice

Au mai rămas 4 zile până la termenul limită de depunere a declarației cu privire …