„Care este garanția că situația nu se va repeta?” Decizia de a aloca bani din bugetul statului în fondul datoriei pentru „Gazprom” a trezit nedumeriri din partea opoziției

Parlamentul a alocat bani din bugetul de stat, astfel că acum ”Moldovagaz” va putea, deși cu întârziere, să și achite datoria către concernul rus ”Gazprom”. Este vorba de gazul consumat în luna octombrie și, parțial, în noiembrie. Pentru această decizie au votat 60 de deputați. Cu toate acestea, graficul de plată către gigantul rus, propus de guvern, a trezit nedumeriri din partea opoziției parlamentare.

Deși, în noul contract semnat cu ”Gazprom”, partea moldovenească s-a angajat să achite în termen pentru gazul furnizat, solicitarea de plată a concernului rus față de datoriile curente a fost calificată de parlament drept ultimatum.

DUMITRU BUDEANSCHI, ministrul Finanțelor: „În 22 noiembrie 2021, ”Gazprom” a trimis o scrisoare către ”Moldovagaz”, în care a înaintat un ultimatum cu privire la eventuala suspendare a furnizării gazelor naturale, în termen de 48 de ore, în cazul neachitării datoriei aferente lunii octombrie și a unei plăți în avans de 50% pentru gazul furnizat în noiembrie”.

La solicitarea executivului de la Chișinău, Gazprom a acceptat o prelungire de două zile a termenului de plată, prin urmare joi, Legislativul a modificat urgent legea bugetului pentru a aloca bani în vederea achitării actualei datorii către concernul rus. Potrivit unuia dintre amendamentele adoptate, întreprinderii de stat ”Energocom” i se alocă 1 miliard 700 de milioane de lei, apoi întreprinderea transferă 1 miliard 400 de milioane de lei către societatea pe acțiuni ”Moldovagaz„, care, la rândul ei, îi va transfera către ”Gazprom”. Această schemă de calcul a strârnit nedumerire opoziției parlamentare.

PETRU BURDUJA, deputat, BCS: „Am, totuși, o întrebare logică: de ce banii nu sunt alocați direct la ”Moldovagaz”, ci merg mai întâi la ”Energocom”?”

Guvernul încearcă să rezolve două probleme simultan: plata datoriei către ”Gazprom” și reducerea cuantumului datoriei întreprinderii ”Termoelectrica” către ”Moldovagaz”, a fost explicația partidului de guvernare.


RADU MARIAN, deputat PAS: „Guvernul a intervenit și a oferit această asistență prin două companii de stat, ”Energocom” și ”Termoelectrica”. Astfel, ”Energocom” va prelua cea mai mare parte din datoria ”Termoelectrica” spre ”Moldovagaz”, datorie care a fost verificată și confirmată de instanțele de judecată”.

În plus, guvernarea nu ascunde faptul că întreprinderea de stat ”Energocom” urmează să devină un jucător important pe piaţa gazelor naturale din ţară.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Noi consolidăm capacitățile ”Energocom” ca potențial jucător și furnizor de gaze în Republica Moldova”.


60 de deputați au votat pentru alocarea banilor din buget pentru achitarea datoriilor către ”Gazprom”. Opoziția a cerut garanții guvernului și majorității parlamentare că o astfel de situație nu se va mai repeta, dar nu le-a primit.

PETRU BURDUJA, deputat, BCS: „Care este garanția că peste o lună nu veți reveni cu această problemă, dar deja cu o altă sumă? Problema este că acești bani sunt de la buget”.


Termenul prelungit pentru achitarea datoriilor curente către ”Gazprom” expiră vineri, 26 noiembrie. Miercuri, expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat pentru postul nostru de televiziune că este foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă pe segmentul gazelor naturale din țară, întrucât, în opinia sa, singurul obiectiv urmărit de autorități este retragerea a aproximativ 1,4 miliarde de lei de la bugetul de stat. Tot atunci, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Anastasia Tabureceanu ne-a spus că Executivul nu comentează declarațiile lui Ioniță.

Spread the love

Check Also

LIVE | Briefing de presă susținut de către deputații Partidului „ȘOR”, Marina Tauber și Denis Ulanov

Spread the love