Câte 3 000 de lei pentru persoanele care vor dona plasmă pentru a trata bolnavii de COVID-19. Condițiile obligatorii

Autoritățile propun remunerarea persoanelor care vor decide să doneze sânge și plasmă convalescentă COVID-19, pentru a salva bolnavii aflați în stare gravă.

Prim-ministrul Ion Chicu a solicitat astăzi, în cadrul ședinței Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP), să fie pregătit un amendament pentru remunerarea financiară cu câte 3 000 de lei a donatorilor de sânge pentru bolnavii de COVID, scrie ziarulnational.md.

Proiectul ar putea fi aprobat chiar la următoarea ședință a Guvernului.

Menționăm că Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a atenționat recent că rezervele de plasmă sanguină, utilizată în tratamentul bolnavilor de coronavirus, se epuizează. De la începutul pandemiei, doar 3,5% dintre persoanele infectate cu COVID – 19 au donat plasmă pentru tratarea pacienților în stare gravă.

Persoane care doresc să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții obligatorii specifice:

-Donatorii trebuie să fie de gen masculin.

– Dovada că a suportat infecția COVID-19 – test pozitiv (prezent virus COVID-19) la debutul bolii, însănătoșire completă și test negativ (lipsă virus COVID-19) la finele tratamentului;

– Lipsa altor boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli a ficatului și rinichilor).

O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14 zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă.

Spread the love

Check Also

Moldova a cucerit două medalii la Cupa Mondială de caiac-canoe

Moldova a cucerit două medalii la Cupa Mondială de caiac-canoe din Ungaria, transmite IPN. Serghei …