Ce amenzi vor risca persoanele care vor utiliza sau vinde obiecte din plastic

Persoanele fizice și juridice, care vor utiliza sau comercializa obiecte din plastic, riscă sancțiuni de la 3.000 la 12.000 de lei. O astfel de inițiativă, care prevede modificări la Codul contravențional, a fost înregistrată în Parlament, scrie bizlaw.md.

Potrivit proiectului, urmează a fi completat art. 273 din Cod, cu două puncte noi:

”17) utilizarea/comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri; a pungilor din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj; și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 240 de unități convenționale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puțin de 240 de unități convenționale, aplicată persoanei juridice”.

”18) utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 240 de unități convenționale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puțin de 240 de unități convenționale, aplicată persoanei juridice”.

Inițiativa mai prevede că aceste contravenții să fie constatate și examinate de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

Autorii proiectului menționează în nota informativă că, deși utilizarea și comercializarea a astfel de obiecte din plastic a fost interzisă anterior prin lege, în redacția finală a documentului nu au fost aprobate sancțiuni pentru aceste încălcări.

În lipsa unor astfel de prevederi, lupta cu plasticul nu și-ar atinge scopul anunțat ”de a reduce torentul de plastic, care poluează mediul înconjurător”.

Amintim că, în 2017, Parlamentul a aprobat interzicerea treptată, din 2019, a utilizării și comercializării pungilor din plastic.

În noiembrie 2018, Parlamentul a aprobat interzicerea utilizării și comercializării farfuriilor, paharelor, tacâmurilor și a bețișoarelor de unică folosință din plastic, cu excepția celor biodegradabile, începând cu anul 2021.

Interdicțiile respective se regăsesc în art. 20din Legea cu privire la comerțul interior:

Spread the love

Check Also

Încă trei persoane au decedat de COVID-19, în ultimele 24 de ore, iar 126 de persoane au fost externate

În ultima zi a lunii mai, autoritățile anunță încă trei decese din cauza COVID-19. Este …