Cea mai mare creștere a rezervelor valutare din istoria Moldovei

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au constituit 3.783,54 milioane de dolari, în creștere cu circa 23,7% față de stocul de la finele anului 2019, arată datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Acesta este cel mai mare stoc al activelor oficiale din istoria Republicii Moldova, de 30 de ani a țării și a BNM, scrie Mold-street.com.

Cea mai mare creștere ca valoare a activelor oficiale de rezervă

Totodată în anul 2020 s-a înregistrat și cea mai mare creștere ca valoare a activelor oficiale de rezervă – cu aproape 724 milioane de dolari, ceea ce este de 12 ori mai mult decât în 2019 și de trei ori mai mult decât în 2018.

mold-street.com / Sursa:mold-street.com

Unul dintre factorii principali ce a stimulat creșterea rezervelor valutare este asistența externă.

De exemplu doar Fondul Monetar Internațional a acordat în aprilie 2020 un credit de 234 milioane dolari, pentru combaterea efectelor crizei provocate de pandemie.

La fel au venit fonduri importante de la Uniunea Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și alte instituții financiare internaționale.

Evoluția activelor în luna decembrie 2020

O astfel de evoluție din luna decembrie 2020, este explicată de BNM, astfel cum, doar în luna decembrie 2020 activele oficiale de rezervă au crescut cu 103,07 milioane dolari în comparație cu situația de la 30 noiembrie 2020, când acestea au însumat 3,68 miliarde de dolari.

Majorarea activelor oficiale de rezervă în luna decembrie a fost determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în valoare de 59,28 milioane dolari în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale: inclusiv 49,95 milioane dolari (echivalentul a 40,83 milioane euro) primite de la Banca Europeană de Investiții și 3,82 milioane dolari primite de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare în cadrul unor proiecte pentru susținerea programelor din sectorul drumurilor și 3,65 milioane dolari primite de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare în cadrul unor proiecte de răspuns de urgență la Covid-19.

Un alt factor l-a constituit intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută de circa 41 milioane dolari.

Printre alți factori ce au contribuit la creștere se numără și aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA care a avut un impact de 34,53 milioane dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare BNM asupra activelor oficiale de rezervă au influențat și plățile Ministerului Finanțelor în valoare de 26,76 milioane dolari; plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – de 9,44 milioane dolari și plățile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate de 4,15 milioane dolari.

Rezerva valutară a țării este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale.

Spread the love

Check Also

Amenzile pentru încălcarea regulilor vamale pentru importul și exportul de mărfuri peste graniță, înăsprite

Conform modificărilor aduse Codului Contravențional, importul sau exportul de pe teritoriul Moldovei de mărfuri, obiecte …