Centrul de Găzduire din capitală este plin: frigul i-a alungat de pe străzi pe oamenii fără adăpost | VIDEO

Frigul din ultimele zile i-a alungat de pe străzi pe oamenii fără adăpost. Aceștia au dat buzna la Centrul de Găzduire din capitală, acolo unde primesc consiliere, îngrijiri medicale şi mâncare caldă. Instituția adăpostește, în prezent, 60 de beneficiari, însă numărul lor s-ar putea dubla în următoarele zile, atunci când se așteaptă -15 grade Celsius. Pentru a putea face față numărului mare de solicitări, conducerea Centrului a suplimentat de pe acum numărul paturilor, astfel încât nimeni să nu rămână afară.

Vladimir Hițănco a ajuns la Centrul de găzduire acum câțiva ani. A rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unei înșelătorii – și-a vândut apartamentul din capitală unor oameni car nu i-au mai dat banii. A lucrat șofer, apoi paznic și s-a înscris în rândurile șomerilor când au apărut primele probleme de sănătate. Ulterior, a pierdut familia și a ajuns să trăiască în stradă.

VLADIMIR HIȚĂNCO, beneficiar: „- Știți câți ani la rând am înghețaț în stradă? – Câți? – Foarte mulți ani. Acest lucru nu poate fi descris. Înțelege doar cel care a trecut prin asta. Când eram în stare munceam, paznic. Unde lucram acolo și trăiam, acum însă.. nu am unde”.

Instituţia a devenit casă și pentru alți câteva zeci de oameni. Anastasia a ajuns la Centru iarna trecută, când a fost la un pas să-şi piardă viaţa din cauza frigului, dar a scăpat ca prin minune.

„- Am fost pe drumuri. Am trăit afară, știu cât de greu este. Nimeni nu-ți dă nimic, nici măcar o cafea caldă. Trebuie să ai bani. Aici am fost adusă de ambulanță. – Aici cum e, vă place? – Foarte bine, am unde să mănânc, dorm la cald, mă spăl, spăl rufe”.

Toți cei care sunt găzduiți aici beneficiază de consiliere, îngrijiri medicale și igienizare. De asemenea, le sunt asigurate toate mesele.

„Eram ofensată de alții, mi se furau lucrurile. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat acoperiș deasupra capului. Aici sunt oameni buni, atitudinea celor de aici este pozitivă”.

„Mâncăm și supă, avem felul întâi, doi, trei. Totul este bine aici. Avem și mic dejun, cină”.

Pentru a evita contaminarea cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei, administrația instituției a impus reguli stricte. Noii veniți sunt obligați să stea în izolator timp de două săptămâni.

VEACESLAV MACOVEI, directorul Centrului de Găzduire din Chișinău: „Orice beneficiar, conform hotărârii de Guvern și Comisiei Naționale, stă 14 zile. În tot acest timp, el este monitorizat de medici”.

TATIANA RUSNAC, reporter: „După această ușă se află nouă oameni. Ei nu au voie să iasă de acolo pentru că sunt în carantină. Încăperea este amenajată și dispune de grup sanitar. Iar mâncarea este adusă de către angajații Centrului, care se îmbracă în echipament special înainte de a intra”.

Centrul de găzduire are o capacitate de 100 de locuri. În aceste zile, însă instituţia a suplimentat numărul de paturi, întrucât 60 dintre ele deja sunt ocupate.

VEACESLAV MACOVEI, directorul Centrului de Găzduire: „Pe moment avem 134 de locuri, 34 dintre ele sunt suplimentare pentru perioada rece a anului. Dacă va fi nevoie, vom mai pune încă 20 de paturi”.

Potrivit municipalității, din martie și până acum, la Centrul de Găzduire din Chișinău au fost înregistrate opt cazuri de COVID-19.

Spread the love

Check Also

Un tânăr cu Volkswagen a pus la pământ un gard și un copac, la Dubăsari | FOTO

Un tânăr a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasa a fost …