Chiar dacă, deocamdată, CEC este reprezentat doar de membrii, numiți de PAS și Maia Sandu, instituția şi-a ales conducerea: despre cine este vorba | VIDEO

Comisia Electorală Centrală şi-a ales astăzi conducerea. Cu 2/3 dintre voturile noilor membri CEC, în funcţia de preşedinte al instituției a fost aleasă Angelica Caraman. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă, deocamdată, instituția electorală este reprezentată doar de exponenți ai PAS și ai președintelui Maia Sandu.

La doar o zi de la votarea noii componențe în Parlament, membrii Comisiei Electorale Centrale, propuși de PAS și președintele Maia Sandu, și-au ales conducerea. Este vorba de Angelica Caraman.

ANGELICA CARAMAN, președintele CEC: „Să asigurăm o activitate așa cum este prevăzută în Codul Electoral, precum trebuie să fie CEC, independentă, imparțială și care are menirea să asigure un proces electoral corect, echidistant și credibil”.

Chiar dacă inițial, în ordinea de zi au fost incluse proiectele de hotărâre privind alegerea în aceeași ședință a secretarului și vicepreședintelui CEC, la propunerea lui Pavel Postică, examinarea celor două chestiuni a fost amânate pentru 15 zile, până la numirea tuturor membrilor instituției.

PAVEL POSTICA, membru CEC: „Noi suntem acea instituție care trebuie să supraveghem realizarea dreptului de a alege și a fi ales, respectiv nu știm care vor fi încă trei candidați, membri ai CEC”.

Joi, Parlamentul a votat noua componență CEC compusă din Alexandr Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco, Alexandru Musteața, desemnați de PAS și Pavel Postică, propus de șeful statului. Deocamdată, opoziţia nu este reprezentată în cadrul instituției.


Vadim Banaru, propus de Partidul „ȘOR”, nu a obținut susținerea legislativului, iar trei candidaturi din partea Socialiştilor şi Comuniştilor – Vasile Postolache, Vitalie Miron și Lilian Enciu – nu au fost supuse votului, deoarece deputații blocului au părăsit sala de ședințe înainte de examinarea proiectului.

Deputatul Partidului „ȘOR” Marina Tauber a declarat că va contesta decizia și se va adresa Comisiei de la Veneţia şi altor instituţii internaţionale.


Spread the love

Check Also

Trafic suspendat pe mai multe străzi importante din Capitală

Primăria Capitalei a anunțat despre sistarea traficului rutier pe mai multe străzi din Chișinău, scrie …