Cine sunt cei 13 candidați, care s-au înscris la concursul național pentru ocuparea funcției de judecător la CEDO din partea țării noastre | VIDEO

Avocați, judecători, foști magistrați și viceminiștri s-au înscris la concursul național pentru ocuparea funcției de judecător la CEDO din partea țării noastre. Printre cei 13 candidați se regăsește și fostul purtător de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari, dar și Marin Gurin fratele fostului procuror general Cornel Gurin. Mai multe detalii despre cei care pretind la fotoliul de judecător al Curții Europene pentru Drepturile Omului, aflați în continuare.

VITALIE GAMURARI
– fost purtător de cuvânt al PDM
– fost decan al facultății de Drept, ULIM
– fost membru al Colegiului Disciplinar, CSP

Poate unul dintre cei mai cunoscuți candidați la funcția de judecător al Curții Europene pentru Drepturile Omului este Vitalie Gamurari. Acesta a fost purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat în perioada când Vlad Plahotniuc se afla la cârma formațiunii.

MARIN GURIN
– fost reprezentant al RM în Comisia Europeană împotriva Rasismului și
Intoleranței
– fost agent guvernamental al RM la CEDO

În concurs s-a înscris și fratele fostului procuror general Corneliu Gurin. Anterior, Marin Gurin a fost selectat să ne reprezinte țara în Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței. În 2016, a fost promovat în funcția de agent guvernamental al Moldovei la CEDO.

VLADIMIR GROSU
– fost ministru al Justiției
– fost reprezentant al Guvernului la CEDO

Și fostul ministru al Justiției Vladimir Grosu s-a înscris în concurs. Anterior, el a fost reprezentantul Guvernului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

NICOLAE EȘANU
– fost secretar de stat la Ministerul Justiției
– fost viceministru al Justiției
– fost membru supleant al Comisiei de la Veneția

Un alt pretendent la funcția de judecător CEDO este Nicolae Eșanu, fost secretar de stat și viceministru al Justiției, precum și fost membru supleant la Comisia de la Veneția.

ROMAN ZADOINOV
– avocat

Și avocatul Roman Zadoinov se vrea judecător CEDO. Acesta a devenit cunoscut pentru dosarele pe cazuri de tortură și corupție de care s-a ocupat.

LILIAN APOSTOL
– fost agent guvernamental al RM la CEDO
– fost procuror în cadrul Procuraturii Municipiului Chișinău

Un alt candidat este Lilian Apostol, care are deja experiență de muncă la CEDO. În perioada 2012-2015, acesta a fost agent guvernamental al țării noastre în cadrul acestei instituții.

ALEXANDRU PRISAC, avocat
ION COJOCARI, fost judecător
LILIAN MORARU, fost ambasador al RM în Franța
VLADISLAV GRIBINCEA, avocat
VICTOR BURAC, avocat
GHEORGHE MÎȚU, judecător
DIANA SCOBIOALĂ, directorul Institutului Național al Justiției

În concurs s-au mai înscris avocatul Alexandru Prisac, fostul judecător Ion Cojocari, fostul ambasador al țării noastre în Franța Lilian Moraru, avocații Vladislav Gribincea și Victor Burac, judecătorul Gheorghe Mîțu și directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală.

Potrivit ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, în următoarele zece zile, Comisia de concurs va decide, în ședință închisă, în baza dosarelor depuse de candidați, cine este invitat la interviu. CEDO este formată din 47 de judecători, câte unul din partea fiecărui stat membru.

Potrivit procedurii, fiecare țară prezintă o listă din trei candidați, dintre care doar unul va fi selectat de Adunarea Generală a Consiliului Europei. Mandatul este pentru nouă ani și nu poate fi prelungit. Actualmente, judecător din partea Moldovei la CEDO este Valeriu Grițco, a cărui mandat expiră la sfârșitul acestui an. Salariul lunar al acestuia este de 17 mii de euro.

Spread the love

Check Also

Un tânăr cu Volkswagen a pus la pământ un gard și un copac, la Dubăsari | FOTO

Un tânăr a ajuns la spital, după ce mașina cu care se deplasa a fost …