Circa 9.000 de lucrători medicali vor fi vaccinați din primul lot de ser. 10% din donație va merge în stânga Nistrului

Primul lot de vaccinuri din ajutorul românesc va fi distribuit pentru imunizarea lucrătorilor medicale care activează în secțiile de terapie intensivă unde se tratează pacienți infectați cu COVID-19. În total vor fi vaccinați în jur de 9000 de persoane cu cele 21.600 de doze. Totodată, 10% din lot va fi distribuit pentru medicii din stânga Nistrului. Despre aceasta informează la 27 februarie secretara de stat din cadrul Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc, scrie agora.md.

Secretara de stat Tatiana Zatîc informează că începând cu ziua de luni va fi demarat procesul de imunizare. Mai exact, urmează să se ia decizii la nivel de minister privind repartizarea dozelor de vaccin.

„Vă dăm asigurări că, exact conform planului aprobat, fiecare doză de vaccin va fi utilizată cu grijă, cu respectarea tuturor cerințelor. Decidem luni cine va fi prima persoană vaccinată”, a spus Zatîi la evenimentul de întâmpinare a ajutorului român.

Potrivit secretarei de stat, în prezent sunt pregătite 117 centre de vaccinare. Acestea sunt amplasate în toate instituțiile medico-sanitare spitalicești și toate instituțiile de asistență medicală primară de nivel raional.

Din cele 21.600 de doze vor fi imunizați în jur de 9.000 de lucrători medicali din dreapta Nistrului, iar o parte din doze vor ajunge în Transnistria.

„Vom avea o repartizare din acest lot și pentru stânga Nistrului, deoarece din fiecare ajutor umanita, 10% din cantitate este utilizată pentru stânga Nistrului”, a precizat Zatîc.

Vaccinul va fi păstrat în depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. „Avem toate dotările necesare, sunt capacitățile suficient de păstra pentru lanțul rece. Acest vaccin se păstrează la +2…+8C”, spune reprezentanta Ministerului Sănătății.

La fel, Tatiana Zatîc a precizat că, până pe 3 martie se așteaptă un alt lot de vaccin pe platforma COVAX, de 14.400 doze și la fel, o parte va fi repartizat pentru stânga Nistrului.

„Suntem disponibili de a primi toate tipurile de vaccin care sunt înregistrate de OMS și conform informație pe care o deținem de pe platforma COVAX vom avea în distribuție și 24.600 de doze de vaccin Pfizer. Obiectivul pe care și l-a propus Guvernul imunizarea a 70% din populație”, a punctat secretara de stat.

Amintim că cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, din totalul a 200 de mii de doze promise de România, au ajuns la 27 februarie la Chișinău, fiind transportate de partea română cu o aeronavă SMURD, cu sprijinului de protecție civilă al UE. Vaccinul a fost întâmpinat de ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță și președinta țării Maia Sandu.

Spread the love

Check Also

Accident cumplit în Egipt: Cel puțin 20 de persoane au ars de vii | VIDEO

Cel puțin 20 de persoane au ars de vii într-un cumplit accident, produs în Egipt. …