Cod Galben de pericol excepţional de incendiu. Ce temperaturi ne așteaptă în acest weekend

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat până pe 6 august Cod Galben de pericol excepţional de incendiu. Conform meteorologilor, în această perioadă, pe întreg teritoriul ţării se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiere a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole, scrie newsmaker.md.

Salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Specialiștii îndeamnă populaţia să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Totodată, este recomandată restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

Conform SHS, sâmbătă şi duminică, 1 şi 2 august, după un Cod Galben de caniculă de aproape o săptămână, vremea se va răci puţin. Astfel, în weekend, valorile termice se vor încadra între 23 – 28 grade Celsius, ziua, şi 13 – 18 grade, noaptea. Mâine, pe întreg teritoriu ţării se aşteaptă ploi cu descărcări electrice.

Luna august, care începe mâine, în calendarul popular este denumită Gustar, care vine de la „gust” şi înseamnă gustul poamelor care se coc în această lună de vară.

Spread the love

Check Also

După dezastrul făcut la Florești, lupii au ajuns și în alte raioane din țară. La Orhei ar fi atacat bovine

După ce, la sfârșitul lunii decembrie, mai mulți lupi au devorat peste 20 de oi …