Comisia de anchetă privind frauda bancară a publicat raportul investigației | VIDEO

Comisia de anchetă privind frauda bancară a publicat raportul investigației, care s-a întins pe parcursul ultimelor luni. Printre recomandări se numără inițierea revocării din funcție a viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, precum și o activizare a Procuraturii Generale în vederea tragerii la răspundere a celor vinovați.

Comisia de anchetă solicită ca Guvernul și Banca Națională să decidă în termen de 60 de zile examinarea oportunității desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar, inclusiv a raportului Kroll. În raport se menționează că un rol negativ în procesul devalizării sistemului bancar l-a jucat conducerea BNM, unii reprezentanți ai căreia până acum rămân în funcții de viceguvernatori, cum ar fi Ion Sturzu și Aureliu Cincilei. Autorii raportului mai recomandă inițierea semnării acordurilor fiscale cu toate țările și zonele off-shore privind schimbul informațiilor fiscale.

Proiectul propune și examinarea oportunității revizuirii Legii privind eliberarea garanțiilor de stat. Comisia de anchetă propune, de asemenea, Parlamentului să solicite Procuraturii Generale examinarea cauzelor stagnării admise de către Procuratura Anticorupție în perioada 2015-2019 în investigarea fraudei bancare. Procuratura urmează să intensifice colaborarea cu serviciile speciale din alte țări, privind recuperarea mijloacelor sustrase în urma jafului bancar, în special cu FBI și să prezinte Parlamentului, în termen de 30 de zile, un raport privind investigarea devalizării sistemului bancar.

Amintim că la data de 10 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar. Raportul comisiei a fost întocmit după ce au fost audiați mai mulţi demnitari publici, foşti miniştri, deputaţi, guvernatorul BNM din acea perioadă şi alţi funcţionari, care au avut legătură cu devalizarea sistemului bancar.

Spread the love

Check Also

Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a bolilor epidemice ar putea fi micșorate

Amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum și …