Compania rusească „Novaport” este gata să concesioneze Aeroportul Chişinău | VIDEO

Compania rusească „Novaport” este gata să concesioneze Aeroportul Chişinău şi aşteaptă când Guvernul Sandu va anunţa un nou concurs. Despre aceasta scrie interfax.ru, citându-l pe coproprietarul companiei, Roman Troțsenko. „Novaport”, compania care îi aparţine grupului AEON Corporation Troțenko şi unui investitor din Kazahstan, are în gestiune 17 aeroporturi.

„Da, suntem interesaţi, ei trebuie să decidă dacă păstrează vechea concesiune sau vor anunţa un nou concurs. Să se decidă. Noi vom acţiona în funcţie de hotărârea Guvernului de la Chişinău. Dacă vor anunţa concurs, noi vom participa”, a declarat Roman Troțenko. Interfax.ru mai scrie că , Roman Troțenko și-a activat interesul față de Aeroportul Internațional Chișinău, imediat după ce, guvernarea de la noi a fost preluată de coaliția formată din partidul pro-rus PSRM și blocul pro-european „ACUM”.

Amintim că Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru presa de la Moscova că nu exclude că Aeroportul Internațional Chișinău, dar și Portul Giurgiulești, ar putea ajunge pe mâna investitorilor din Rusia. Pe de altă parte, prim-ministrul Maia Sandu insistă ca aerogara să fie întoarsă în gestiunea statului. În acest sens, fostul președinte al Consiliului de Administrare al Aeroportului Internațional Chșinău, deputatul Ilan Șor a declarat în repetate rânduri că în spatele presiunilor asupra aeroportului și a anulării contractului de concesiune al cu actualul investitor ar sta interesul personal a lui Igor Dodon ca aerogara să ajungă pe mâna investitorilor ruși. Am încercat să obținem o reacție în acest context, însă purtărorul de cuvânt al președinției, Carmena Sterpu nu ne-a răspuns la apelurile telefonice. Anterior, însă aceasta a declarat că nu comentează aceste afirmații.

Recent și analistul economic Cristina Petru, într-un articol pentru publicația Intellinews a scris că Igor Dodon i-ar fi promis Aeroportul Internațional Chișinău unui om de afaceri din Federația Rusă.

Igor Dodon i-ar fi promis Aeroportul Internațional Chișinău unui om de afaceri din Federația Rusă. Citând un interviu acordat de Dodon în presa rusă, analistul scrie că din acest motiv, șeful statului insistă atât de mult pe anularea contractului de concesionare a aerogării, chiar dacă asta ar însemna ca statul să achite despăgubiri substanțiale.

Amintim că la 19 august Avia Invest a anunțat despre schimbarea proprietarului: controlul asupra 95% din acțiunile „Avia Invest” a trecut la compania NR Investments Ltd, care aparține omului de afaceri Nathaniel Rothschild. Acesta acuză autoritățile moldovene de persecuții politice și amenință cu judecata. Aeroportul Chișinău a fost dat în concesiune companiei Avia Invest în luna noiembrie 2013.

Spread the love

Check Also

Medicul pediatru, Mihai Stratulat, anunță că el și familia sa au fost contaminați cu COVID-19. Ce mesaj a publicat

Medicul pediatru, Mihai Stratulat, anunță că el și familia sa au fost contaminați cu COVID-19, …