Conducerea raionului, veteranii, dar și locuitorii din Orhei au comemorat victimele războiului din Afganistan | VIDEO

Se împlinesc 31 de ani de când trupele armatei sovietice au fost retrase din Afganistan. Victimele acelui război au fost comemorate astăzi și în Orhei, în cadrul unei ceremonii oficiale. În memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, veteranii și autoritățile locale au depus flori, iar la final au fost trase salve de pușcă.

Acţiunea de comemorare a debutat cu un marș, care a pornit de la Primăria și Consiliul raional Orhei. Cu jerbe de flori, oamenii au mers la monumentul „Eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru și al ostașilor-afgani” din Orhei. Evenimentul a continuat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți.

Veteranii războiului din Afganistan spun că își amintesc cu greu de momentele petrecute pe câmpul de luptă, acolo unde și-au pierdut viața mai mulți camarazi de-ai lor, printre care și nouă orheieni. Din anul 1991 și până în prezent, doar în Orhei, 69 de participanți la război și-au pierdut viața.

ANATOLIE ȚÂBULEAC, președintele Uniunii Veteranilor de război din Afganistan, din Orhei: Rămân familiile într-o situație economică foarte grea lor le este foarte greu să supraviețuiască, de aceea noi trebuie să fim uniți și să ajutăm văduvele, veteranii de război, invalizii ca să aibă și o pensie bună. 

Cu durere în suflet, veteranii își amintesc de clipele grele prin care au fost nevoiți să treacă și îndeamnă tânăra generație să nu uite de faptele eroice ale celor ciuruiți de gloanțe.

CONSTANTIN COROI, veteran al războiului din Afganistan: Amintirile cu vremea se uită, dar totuși cei care au fost acolo niciodată nu vor uita. Și transmit tinerei generații ca toate evenimentele să le țină minte.

La evenimentul de comemorare au fost prezente și autoritățile locale, care au vorbit despre importanța acestei zile și consecințele războiului. Atât președintele raionului, cât și primarul din Orhei, au dat asigurări că vor fi alături de veterani, pentru a le oferi suportul necesar.

PAVEL VEREJANU , primarul municipiului Orhei: Niciun act politic nu justifică moartea a zeci, sute și mii de oameni. În pofida acelor acte politice luate, ei au demonstrat pentru o țară întreagă, pentru o uniune sovietică, că sunt patrioți adevărați.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: Indiferent de timpurile în care am trăit și care a fost situația de atunci, cei care au murit trebuie să fie recunoscuți, recunoscută jertva lor și sigur că războiul din Afganistan face parte din istoria noastră care ne-a marcat. Care încă ne marchează.

După partea oficială, cei veniți să-i comemoreze pe combatanții din Afganistan au depus flori la monument, iar în memoria eroilor au fost trase salve de pușcă.

La final, pentru toți veteranii a fost organizată o masă de pomenire. În războiul din Afganistan, care a avut loc în perioada anilor 1979-1989, au participat aproximativ 13 mii de moldoveni, dintre care 300 și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, patru au fost dați dispăruți, iar 700 au rămas invalizi pe viață.

Spread the love

Check Also

Ucraina a exclus R. Moldova de pe lista statelor din „Zona Roșie”

Ucraina a exclus R. Moldova de pe lista statelor din „zona roșie”, țări cu risc …