„Considerați că deputații și Președinția merită mai mult decât profesorii?”: Criticată de opoziție și lăudată de majoritatea parlamentară, Legea bugetului de stat 2022 a fost votată în prima lectură | VIDEO

Criticată de opoziție și lăudată de majoritatea parlamentară, Legea bugetului de stat pentru anul 2022 a fost votată cu 57 de voturi în prima lectură. Documentul prevede cheltuielile de peste 65 de miliarde de lei, cu 13 miliarde mai mult decât în 2021. Potrivit proiectului, salariile deputaților vor crește cu aproape 7,7%, față de cele ale profesorilor, care vor fi majorate cu doar 5,6%. Din 2022, o leafă mai mare vor primi și alți angajați din sectorul public, precum șoferii sau cei din serviciul de asistenţă psiho-pedagogică. Nu vor fi majorate însă lefurile salariaților din sănătate.

Bugetul pentru anul viitor prevede măsuri de susținere a populației privind compensarea facturilor la căldură și gaz, dar și sprijin financiar în perioada rece a anului. De asemenea vor fi direcţionate sume de bani către proiecte locale de infrastructură și vor fi majorate foarte modest salariile în sectorul public.

DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: „La ziua de astăzi, în proiectul bugetului pentru 2022 este o majorare pentru tot sistemul bugetar prin creșterea valorii de referință – 100 de lei”.

Deputatul Partidului ”ȘOR”, Denis Ulanov a criticat dur proiectul Legii Bugetului. Potrivit lui, vremurile bune au venit pentru guvernanți, iar cele grele pentru cetățeni.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: „Salariul unui educator, de pildă, va crește cu aproximativ 300 de lei, învățătorii vor primi cu 316 lei în plus. Cu regret, în loc de „vremurile bune” pe care le-ați promis ați adus vremuri foarte grele”.

Opoziția a criticat și faptul că, în anul viitor, salariile medicilor vor rămâne aceleași.


VLAD BATRÎNCEA, deputat BCS: „Unde sunt majorările pentru medici? Ei nu vor fi afectați de această inflație?”

În schimb, de salarii mai grase în anul viitor se vor bucura demnitarii. De exemplu, în 2022, leafa unui deputat va crește cu 1400 de lei și va ajunge la 19 500 de lei. Președintele țării, Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu urmează să primească lunar cu 1500 de lei mai mult, asta în timp ce leafa unui profesor va crește cu doar 316 lei. Și cheltuielile Președinției pentru anul viitor vor crește cu aproape 3 milioane de lei, iar cele ale Cancelariei de stat se estimează la 690 de milioane de lei, cu 250 de milioane de lei mai mult, decât în acest an.

ADELA RĂILEANU, deputat BCS: „La pedagogi se va majora cu circa 5,6%, la bieții deputați cu 7,7%, iar la Președinție, bugetul cu 9,6%. Considerați că deputații și Președinția merită mai mult decât profesorii?”


DUMITRU BUDIANSCHI, ministrul Finanțelor: „Dați să fim onești, să avem un respect față de demnitari. Fiecare om are familie și are oportunități”.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: „Păi nu erați voi cei care vă revoltați, în campania electorală, de această discrepanță între salariile demnitarilor și cele ale cetățenilor simpli? Ca acum să creșteți mai mult această discrepanță?”


În aceeași ordine de idei, Denis Ulanov a atras atenția și asupra faptului că, în loc să investească bani în domenii vitale, guvernarea a mărit bugetul pentru partidele politice.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: „Bugetul pentru anul 2022 prevede o majorare cu circa opt milioane de lei a sumei alocate pentru finanțarea din buget a partidelor politice. Scopul acestei majorări este evident – PAS, care are cei mai mulți deputați în Parlament, va beneficia de și mai mulți bani din aceste alocări. Asta în timp ce i-ați lipsit pe bătrâni de posibilitatea de a le fi indexată pensia de două ori pe an, iar acum fac tot posibilul să majoreze și vârsta de pensionare”.

În timp ce era criticată, majoritatea parlamentară continuă să se laude.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Avem o creștere economică de 7,5%, avem majorare de salarii în mediu cu 15%”.

Veniturile la bugetul de stat, formate în mare parte din taxe și impozite, dar și din finanțări externe, vor constitui, în anul viitor, puțin peste 50 de miliarde lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile vor constitui 65 de miliarde lei, deficitul prevăzut fiind de peste 15 miliarde lei, unul dintre cele mai mari din ultimii ani. Proiectul legii bugetului de stat se examinează de Parlament în trei lecturi.

Spread the love

Check Also

„Avocatei Maiei Sandu i-a mai rămas să facă „incluziunea socială” a pedofililor în școli și grădinițe”. Mai mulți oficiali cer Nataliei Moloșag să-și dea demisia | VIDEO

Declarațiile avocatului poporului au stârnit critici în societate. Nemulțumiți de argumentele Nataliei Moloșag, lideri și …