Consiliul Concurenței: Majorarea prețurilor la cartofi a prejudiciat cetățenii cu 78,8 milioane de lei | VIDEO

Majorarea semnificativă a prețurilor la cartofi, în perioada aprilie-mai curent, ar fi rezultatul acțiunilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care ar fi demarat „controale selective”, iar cetățenii au fost prejudiciați cu 78,8 milioane de lei. Verdictul vine de la Consiliul Concurenței, care a desfășurat o investigație, ca să afle, de ce au fost majorate prețurile la cartofi în primăvara trecută.

Potrivit unui comunicat de presă, plasat pe pagina Consiliului Concurenței, în contextul majorării semnificative a prețului la cartofi în lunile aprilie-mai 2019, Consiliul a inițiat o investigație tematică în vederea identificării circumstanțelor ce au generat majorările respective.

Astfel, în cadrul investigației s-a constatat că în perioada aprilie-mai 2019, ANSA a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import.

Urmare a acțiunilor ANSA a fost creat un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane lei.

Instituția mai scoate la iveală faptul că pe piața cartofilor există intermediari, la toate etapele de import și comercializare a produselor către consumatorul final, fapt ce duce la „majorarea semnificativă a prețului de piață”.

Consiliul Concurenței nu spune ce pedeapsă riscă factorii de decizie ai ANSA care au prejudiciat cetățenii, dar anunță că va continua monitorizarea piețelor cu impact social în vederea identificării și prevenirii practicilor anticoncurențiale.

Contactat de postul nostru de televiziune, directorul general adjunct ANSA, Ela Malai, ne-a spus că ANSA nu formează prețuri la cartofi. Totodată, susține că ANSA are atribuția și responsabilitatea de a nu admite luturi, producție sau alimente neconforme în Republica Moldova și nu altceva.

ELA MALAI, director general adjunct, ANSA: În cazul dat a fost situația din primăvara anului 2019, au fost returnate circa 24 de loturi de cartofi infestați de bacteria clavibacter- noi ne-am onorat toate obligațiunile și nicidecum nu am favorizat pe nimeni și nu vom favoriza pe nimeni în continuare. Acțiunile ANSA au fost absolut legale, noi avem legislația pe care o respectăm, deci, toată trasabilitatea acestor loturi pe care noi leam găsit infestate o avem și o să venim și noi cu o reacție. 

Amintim că, în luna aprilie-mai 2019, cartofii vechi au ajuns să coaste până la 17-20 de lei kilogramul, iar cei noi la un preț de 35-40 lei kilogramul.

Spread the love

Check Also

Ilan Șor: „Cetățenii moldoveni sunt mai bogați decât nemții sau elvețienii?”. Moldova achită aproape de trei ori mai mult pentru gazele livrate de concernul rus Gazprom | VIDEO

„Cetățenii moldoveni sunt mai bogați decât nemții sau elvețienii?”, se întreabă liderul Partidului „ȘOR”, Ilan …