Contractul de livrare a gazului către Republica Moldova, prelungit cu încă o lună | VIDEO

Contractul de livrare a gazului către Republica Moldova, care a expirat la miezul nopții, a fost prelungit cu o lună, iar țara noastră va beneficia în continuare de aceleași condiții ca și în luna septembrie. Asigurările vin din partea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a susținut, astăzi, o conferință de presă. Potrivit lui, discuțiile dintre Moldovagaz și Gazprom în privința stabilirii unui nou preț pentru gazele naturale și încheierea unui nou contract pentru țara noastră sau prelungirea celui actual vor continua.

Andrei Spânu a explicat că pe piață este o situație anormală, cu toate acestea, până în momentul în care vor fi finalizate negocierile, prețul la facturile pentru gaz, atât pentru persoanele fizice, cât și cele juridice va rămâne neschimbat.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Indiferent de această situație, de această prelungire pe care o avem în acest moment, prețul în facturi nu se va schimba nici pentru gospodării, nici pentru persoanele juridice. Vă garantam că vom ține prețurile sub control până când va găsi soluția optimă de compensare pentru cetățeni. Vom lua toate măsurile care pot fi luate pentru a nu opera nicio scumpire în facturi”.

Spânu a precizat că în luna octombrie, Moldova va achita pentru gazele naturale importate din Federația Rusă circa 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de aproape șase ori mai scump decât în luna ianuarie, când plătea un preț de 127 de dolari.

Ministrul a precizat că discuțiile cu concernul rus vor continua și pe parcursul lunii octombrie, iar săptămâna viitoare urmează să discute cu șeful Gazprom, Alexei Miller, la Sankt Petersburg, despre noul contract de livrare a gazelor.

Până acum, a avut două discuții telefonice cu conducerea companiei ruse, a mai precizat Spânu. Cu referință la asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale din surse de alternativă, Andrei Spânu a spus că, chiar dacă țara noastră va putea importa gaz din România, prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, prețul acestuia nu va fi mai mic decât cel plătit acum pentru gazul din Rusia.


Spread the love

Check Also

Expert: Unica soluția este să ne înțelegem cu Gazprom. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu este pe deplin funcțional și trebuie să mai construim un gazoduct la sudul republicii | VIDEO

Pentru a sigura Moldova cu necesarul de gaze naturale este nevoie de un nou gazoduct, …