Coronavirus în Moldova: Care este starea femeii infectate, dar și a celor șase suspecți că ar avea COVID-19 | VIDEO

Șase moldoveni sunt suspecți că ar avea coronavirus. Persoanele au fost testate pentru virusul periculos, iar rezultatele nu sunt cunoscute, deocamdată. Între timp, femeia infectată cu noul coronavirus este izolată în boxa de reanimare la Spitalul Republican, starea ei fiind gravă, dar stabilă. Între timp, femeia infectată cu noul coronavirus este izolată în boxa de reanimare la Spitalul Republican, starea ei fiind gravă, dar stabilă.

Cele patru cazuri suspecte de infecții cu noul coronavirus, printre care și doi copii, anunțate de Ministerul Sănătății încă de dimineață, nu au fost confirmate de laborator. În prezent, însă alte șase persoane sunt suspectate că ar fi contractat virusul și se află internate la Spitalul „Toma Ciorbă”. Medicii sunt în așteptarea rezultatelor.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății: Toate șase persoane au venit din zonele de risc. Nu avem copii suspecți. Noi le tratăm drept cazuri suspecte, s-au prelevat probele și deja vom veni cu detalii în privința acestor cazuri.

Dumbrăveanu a precizat că persoanele au fost transportate la aspital cu ambulanțe simple, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, și nu cu izolete.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății : Transportarea se efectuează cu ambulanța, nu sunt unele cerințe speciale pentru această ambulanță, clar că depinde de starea de sănătate a persoanei.

Între timp, femeia infectată cu virusul periculos, care a ajuns sâmbătă, în țară, este izolată într-o boxă de reanimare la Spitalul Republican, starea ei fiind gravă, dar stabilă.

ANATOL CIBOTARU, director Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”: Starea pacientei în dinamică, ușor pozitivă. Radiologic, acuma dimineață, semnele de inflamație au cedat din ambele părți. Parametrii biochimici s-au îmbunătăţit. Suntem optimişti, sperăm că pacienta să aibă un final pozitiv.

Ministerul Sănătății dă asigurări că personalul medical, care acordă asistență pacientei, are echipament de protecție individual. Intrarea în boxa, unde este internată femeia, este securizată și separată, iar medicii au fost instruiți suplimentar la acest capitol.

Potrivit Ministerului Sănătății, în avionul de pe cursa Milano-Chișinău s-au aflat 136 de persoane. 44 de pasageri, care au intrat în contact cu femeia infectată, au fost izolați la domiciliu pentru 14 zile. Alți 14 pasageri sunt de negăsit, deoarece au completat cu date eronate fișa epidemiologică. Autoritățile încearcă, prin intermediul poliției, să-i identifice.

După ce duminică, prim-ministrul Ion Chicu a numit-o pe femeia infectată cu noul coronavirus „iresponsabilă”, fiul acesteia a declarat pentru diez.md că mama sa a fost nevoită, de fapt, să revină acasă. Potrivit lui, femeia lucra în Italia, în Bergamo, iar acum o săptămână, s-a îmbolnăvit. A mers la spital, de unde a fost externată, în scurt scurt timp, pe motiv că nu a contractat virusul periculos, iar medicii i-au prescris antibiotice. Între timp, și femeia de care îngrijea s-a îmbolnăvit, iar fiica acesteia a anunțat-o că nu mai are nevoie de serviciile moldovencei, care a fost nevoită să revină acasă.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii anunță că a solicitat autorităților din Italia să prezinte informații referitoare la probele prelevate în perioada când femeia a fost internat. Anterior, autoritățile au declarat că pacienta a fost internată în Italia, în data de 4 martie, cu diagnoza de bronhopneumonie bilaterală, febră și tuse. I-a fost prescris tratament cu antibiotice și a fost plasată în carantină la domiciliu, până la confirmarea infecției cu noul coronavirus. Aceasta a decis însă să revină în Moldova.

Spread the love

Check Also

Protest la Ambasada Belarusului din Chișinău în legătură cu manifestațiile de la Minsk: „Rușine”

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a protestat astăzi în fața Ambasadei …