COVID-19 devine tot mai periculos pentru copii. Consecințele unor complicații se pot manifesta pe parcursul unui an întreg | VIDEO

COVID-19 devine tot mai periculos pentru copii. Două maladii inflamatorii au fost depistate recent de medicii din Moldova în cazul a patru micuți care au luat virusul. Este vorba de boala Kowasaki și sindromul inflamator multisistemic pediatric, depistate și în alte țări afectate de pandemie. Potrivit specialiștilor din sănătate, afecțiunile duc la complicații grave și necesită tratamente îndelungate.

Potrivit specialiștilor din sănătate, boala Kowasaki apare în urma infecțiilor virale și afectează, în primul rând, copiii sub vârsta de cinci ani. În țara noastră, recent maladia a fost depistată și în cazul a doi copii care au luat COVID-19. Afecțiunea se manifestă prin febră ridicată și prelungită, oboseala, respirație zgomotoasă, iar ochii și limba sunt roșii. De asemenea, această maladie poate provoca malformații cardiace congenitale, care duc la complicații grave.

NINEL REVENCO, șef Departamentul Pediatrie USMF „Nicolae Testemițanu”: „Boala Kawasaki este o afectare sistemică a peretelui vaselor medii. O serie din acești copii ne fac complicații cardiace. Poate fi afectat orice strat a cordului. Afectarea peretelui vascular. Atenție maximă la posibile complicații în cadrul acestei infecții”.

Totodată, în premieră, în urma infecțiilor COVID-19, în țară au fost depistate și două cazuri în care s-a manifestat sindromul inflamator multisistemic pediatric în cazul copiilor. Medicii explică însă că nu este vorba doar de o afecțiune vasculară, dar și de multiple complicații care se răsfrâng asupra altor organe precum plămânii, ficatul, inima și rinichii.

NINEL REVENCO, șef, Departamentul Pediatrie USMF Nicolae Testemițanu: „Se dezvoltă stare de șoc, febră, insuficiența organelor și practic ei decedează din cauza complicațiilor și lipsei răspunsurilor a tuturor organelor”.

Cei patru micuți diagnosticați cu aceste maladii au vârste cuprinse între cinci și 12 ani și au urmat tratament în cadrul Institutului Mamei și Copilului. Specialiștii spun că starea lor de sănătate este satisfăcătoare și pentru o perioadă se vor afla sub supravegherea medicilor. Ninel Revenco atenționează însă că în cazuri mai grave tratamentul este de lungă durată.

NINEL REVENCO, șef Departamentul Pediatrie USMF Nicolae Testemițanu: „Nu este o zi sau două. Este vorba de luni de zile, dar supravegherea poate fi și un an și doi și trei, în special pentru a depista la timp acele complicații cardiace”.

Potrivit lui Revenco, tratamentele sunt efectuate după protocoale internaționale, iar Institutul Mamei și Copilului dispune de medicamentele necesare. Până acum, cazuri de apariție a acestor boli la copii au fost raportate în Marea Britanie, SUA, Franța, Portugalia, dar și alte țări.

Pentru prevenirea patologiilor, medicii recomandă purtarea măștilor de protecție, respectarea distanței sociale și spălatul pe mâini cât mai des. De la începutul pandemiei în Moldova, peste 1500 de copii au fost testați pozitiv la coronavirus.

Potrivit autorităților din sănătate, numărul cazurilor de infecție în rândul lor este în creștere. Spitalul de Boli Infecțioase pentru copii nu mai dispune de locuri libere, motiv pentru care au fost activate alte 170 de paturi la spitalul „Valentin Ignatenco”.

Spread the love

Check Also

Documente desecretizate de presa internațională confirmă declarațiile lui Ilan Șor? Băncile din RM au fost devalizate și după 2014, când de fapt, BNM deținea controlul | VIDEO

Băncile din Republica Moldova au fost devalizate și după așa-numitul furt al miliardului din 2014, …