COVID-19 în lume: America Latină, noul epicentru al pandemiei. Europa a depășit punctul critic, măsuri pentru a preîntâmpina un al doilea val | VIDEO

America Latină este noul epicentru al pandemiei de coronavirus. În Peru, Ecuador, dar mai ales în Mexic și Brazilia, cifrele cresc ametițor, de la o zi la altă. Pe de altă parte, bătrânul continent pare să fi depăşit momentul critic – cifrele sunt în scădere în toată Europa, iar statele iau măsuri de relaxare în ritm accelerat. Autorităţile comunitare încearcă să ia din timp măsuri de precauţie, pentru a preîntâmpina un posibil al doilea val.

SUA au înregistrat până acum circa 1,7 milioane de cazuri de COVID-19. Numărul real al deceselor şi contaminărilor este însă mult mai ridicat, sunt de părere experţii. Statul New York reprezintă circa o treime din morţii deplânși în ţară, unde drapelele au fost coborâte în bernă trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, ca un omagiu adus victimelor. Totuși, numărul morţilor pe cap de locuitor este mai mic în Statele Unite decât în multe ţări europene, printre care Regatul Unit, Belgia, Italia, Spania, Franţa sau chiar Suedia, potrivit statisticilor Worldometers. Cercetătorii de la Universitatea statului Massachusetts anunță că numărul deceselor de COVID-19 ar urma să ajungă în SUA la circa 123 de mii până în 20 iunie.

În cealaltă Americă, Brazilia a depăşit pragul de 25 de mii de morţi din cauza coronavirusului. Această ţară, cu peste 210 milioane de locuitori, depăşeşte 1000 de decese înregistrate zilnic de la accelerarea acestei pandemii.

Până acum, peste 170 de mii de oameni şi-au pierdut viaţa în Europa din cauza epidemiei de coronavirus – aproape jumătate din numărul total înregistrat la nivel global. Cu toate acestea, bătrânul continent pare să fi depăşit momentul critic – cifrele sunt în scădere, iar statele iau măsuri de relaxare în ritm accelerat.

Miercuri, Slovacia, Ungaria şi Cehia au deschis frontierele comune, iar cetăţenii pot circula liber fără să fie nevoiţi să petreacă 14 zile în carantină.

În Germania, cancelarul Angela Merkel se află sub o presiune enormă din partea comunității oamenilor de afaceri care îi cer să deschidă, cel puţin parţial, frontierele, pentru a-şi putea relua activităţile. Iar agențiile de turism, organizează excursii cu autocare, au protestat, miercuri, la Berlin.

Între timp, România va primi 33 de miliarde de euro, din care 21 nerambursabile, pentru repornirea economiei și investiții, dacă programul propus, miercuri, de Comisia Europeană va fi adoptat de Parlamentul European. Comisia Europeană oferă un pachet special, de 1850 de miliarde de euro, pentru toate cele 27 de state. Este „cel mai mare program de susținere din istoria Uniunii, pentru cea mai mare criză din istoria Uniunii”, a anunțat președinta Comisiei. Programul urmează a fi votat de Parlamentul European.

Spread the love

Check Also

Pandemia: Un nou record în SUA, studiile arată că este posibil să nu existe o „revenire la normal”, proteste violente în Serbia | VIDEO

Un nou record de îmbolnăviri cu virusul COVID-19 s-a înregistrat marţi în Statele Unite, ţara …