COVID-19 în lume: Două praguri simbolice, depășite și trei simptome noi. Numărul de morți s-a dublat în mai puţin de două luni | VIDEO

Omenirea a depăşit în acest weekend două praguri simbolice, înregistrând mai mult de jumătate de milion de decese şi peste zece milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Numărul de morți, raportat în lume, s-a dublat în mai puţin de două luni. Între timp, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a adăugat alte trei semne de îmbolnăvire pe lista COVID-19. Astfel, numărul total al simptomelor oficiale ajunge la 11.

Europa este continentul cu cele mai multe decese, aproape 200 de mii, urmat de zona Statele Unite-Canada, America Latină şi zona Caraibelor, Asia, Orientul Mijlociu, Africa şi Oceania. Statele Unite sunt ţara cel mai grav afectată, atât prin prisma numărului de decese, aproape 130 de mii, cât şi a cazurilor de infectare, peste 2,6 milioane. De altfel, Statele Unite și-au doborât, trei zile la rând, propriul record de noi infecții. Cel puţin 36 de state americane au anunţat creşteri semnificative ale numărului de bolnavi, spitalele din întreaga țară sunt pline şi doar două state au date în scădere. Situaţia este atât de gravă încât vicepreşedintele Mike Pence a făcut apel către americani să poarte măşti de protecţie. Este primul oficial de la Casa Albă care lansează acest mesaj.

Sâmbătă, Florida a anunțat peste 9500 de infectari – peste vârful înregistrat de Italia în perioada în care Peninsula era considerată epicentrul pandemiei. Nici în această situație guvernatorul din Florida nu intenționează să introducă obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice. Are un aliat puternic în acest sens – președintele Donald Trump, care refuză în continuare să poarte mască.

Însă epicentrul pandemiei se situează de acum în America Latină şi, mai ales, în Brazilia, unde, de la sfârşitul lunii mai, bilanţurile zilnice depăşesc cu regularitate pragul de 1000 de decese raportate în 24 de ore.

Toate aceste bilanţuri reflectă însă doar o parte din numărul real de contaminări. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite estimează că de zece ori mai mulţi americani au fost infectaţi în realitate cu acest virus, adică mai mult de 20 de milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta între 5% şi 8% din populaţia naţională. Instituția a adăugat trei simptome noi pe lista celor care indică infectarea cu noul coronavirus. Acestea sunt: congestia nazală sau nasul curgător, greaţa și diareea. După adăugarea acestora pe lista oficială, numărul total al simptomelor COVID-19 a ajuns la 11, celelalte nouă fiind: frisoane, tremur repetat provocat de frisoane, dureri în gât, pierderea mirosului sau a gustului, dureri de cap, dureri musculare, febra, tusea și dificultăţile respiratorii.

Unele simptome acceptate de CDC, precum durerile de cap, durerile în gât sau frisoanele, reflectă modul în care s-a schimbat percepţia oficială asupra bolii. Înainte, aceste simptome erau asociate doar „uneori” cu acest virus, notează Mediafax.

Simptomele tind să apară la 2 până la 14 zile după expunerea la coronavirus şi se agravează după 5-10 zile de la apariţia primelor semne.

Spread the love

Check Also

Val de pneumonie în Kazahstan, în plină pandemie de COVID-19. 1772 de persoane au decedat de la începutul lunii iunie

O pneumonie letală face ravagii în Kazahstan. 1772 de persoane au murit de la începutul lunii …