COVID-19 în lume: Record trist în SUA, Franța și Italia se pregătesc de relaxarea restricțiilor, Rusia – cel mai activ focar | VIDEO

Record trist peste ocean. Statele Unite au depășit numărul de un milion de infectări cu virusul COVID-19, iar bilanțul deceselor ajunge la aproape 57 de mii de cazuri. Totodată, criza medicală este dublată de una economică. Mulți americani nu mai au venituri și așteaptă ca autoritățile să repornească economia. De cealaltă parte, Italia, Spania, și Franța se pregătesc să anunțe oficial planuri de revenire la normalitate. Peste tot rămân în vigoare însă regulile de distanțare socială.

Saturaţia ori oboseală de carantină este sindromul despre care vorbesc tot mai mulţi sociologi americani în legătură cu nerăbdarea oamenilor de a reveni la o viaţă cât de cât normală. Populaţia nu mai suportă izolarea, preferând să-şi asume riscuri. Din cauza situației economice dramatice în care s-au pomenit, mulți americani ies la proteste ca să ceară reluarea activităţii economice. Nu e de mirare că tot mai multe state apasă butonul de repornire. După Georgia și Oklahoma, şi în Colorado au fost relaxate restricţiile. În cele mai multe cazuri, proprietarii de afaceri încearcă să ţină cont de ordinul de distanţare socială.

În tot acest timp, specialiştii caută un vaccin sau măcar tratamente care să combată eficient evoluţia bolii şi, uneori, vin cu soluţii cel puţin ciudate. Statisticile internaţionale arată că bărbaţii sunt mai afectaţi de noul coronavirus decât femeile. Iar o echipă de medici din Los Angeles va realiza un studiu clinic în care vor administra unor bărbaţi infectaţi medicamente pe bază de progesteron, un hormon sexual feminin.

Pe continentul european situația este gravă încă în Regatul Britanic, unde curba infectărilor nu s-a stabilizat. O parcare sub o moschee din nordul Londrei s-a transformat în atelier unde se confecţionează coşciuge. Au murit prea mulţi oameni din comunitatea musulmană şi nu sunt destule sicrie pentru funeralii.

De duminică, în Spania oamenii pot ieşi din nou din locuinţe, timp de o oră pe zi, copiii până la 14 ani însoţiţi de un părinte, cu respectarea unor reguli.

În Franța autoritățile au anunțat că restricţiile vor înceta în 11 mai, pe tot teritoriul țării. Se aşteaptă ca grădiniţele şi şcolile să se redeschidă în etape, iar restaurantele să rămână pentru moment închise.

Și Italia a intrat în ultima săptămână de carantină. Pe aeroportul Malpensa din Milano, unde traficul aerian a fost redus cu 99% în această perioadă, angajații au început să facă schimbări majore. Regula primordială: respectarea distanței sociale și dezinfectarea spațiilor publice. Totuși, va mai dura până când cel mai mare aeroport din nordul Italiei va relua cursele aeriene la o capacitate cât de cât ridicată.

Autoritățile din România au avertizat că dacă situaţia se înrăutăţeşte în zilele următoare, atunci restricțiile s-ar putea să nu fie luate din 15 mai. În țara vecină se luptă cu noul coronavirus peste 11 mii de oameni, iar aproape 650 de persoane au murit.

Rusia este în prezent cel mai activ focar de coronavirus în Europa, cu aproape 94 de mii de infectări, în condițiile în care statele occidentale înregistrează o descreștere, atât a deceselor, cât și a infectărilor. Peste 95% dintre cazurile din Rusia s-au înregistrat de la începutul lunii aprilie. Aproape 60 de mii de infectări sunt confirmate doar în regiunea Moscova.

Spread the love

Check Also

COVID-19 bagă orașele europene în carantină parțială. Apropierea iernii, pericol pe timp de pandemie | VIDEO

Bilanțul cazurilor de coronavirus la nivel mondial a depășit cifra de 42 de milioane, iar …