COVID-19 în lume: Serbia protestează, România înregistrează al doilea vârf al pandemiei, am putea trăi ani buni obligați să purtăm mască, spun experții | VIDEO

Scenele violente și protestele continuă la sediul Parlamentului sârb, după ce Guvernul de la Belgrad a anunțat că țara sa revine la starea de urgență. Preşedintele Aleksandar Vucic a cerut încetarea manifestațiilor pentru a evita răspândirea şi mai mult a coronavirusului, în condiţiile în care nu mai sunt locuri libere în spitale. Iar regiunea spaniolă Catalonia va introduce obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise, ca urmare a creşterii numărului cazurilor de COVID. Iar peste Prut se înregistrează al doilea vârf al pandemiei, după ce miercuri România a atins un record de îmbolnăviri – 555 de cazuri noi.

Manifestanții din Belgrad, care protestează pentru a treia zi deja, dau vina pe partidul aflat la guvernare că a ridicat prea repede restricțiile și acum toată țara are de suferit. Astfel, mii de oameni furioși s-au adunat în jurul Parlamentului, iar unii au forțat cordoanele poliției, dar au fost în cele din urmă respinși, după ce scutierii au folosit gaze lacrimogene. În urma violenţelor au fost răniţi 43 de poliţişti şi 17 protestatari, iar alţi 23 de manifestanți au fost arestaţi. Autoritățile susțin că trebuie instituită din nou carantină, deoarece spitalele s-au umplut de pacienți cu virusul COVID-19. Serbia a ajuns, de la aproximativ 50 de infecții confirmate zilnic în urmă cu o lună, la 350 în prezent.

Iar în Regiunea spaniolă Catalonia masca devine obligatorie și în spațiile deschise, în urma creșterii infecțiilor cu virusul COVID-19. Aproximativ 210 mii de oameni din regiunea Segria au revenit sâmbătă la măsurile de izolare. Timp de două săptămâni, localnicii pot trece de punctele de control ale poliţiei numai pentru a merge la serviciu. Oamenilor li s-a recomandat să limiteze cât mai mult întâlnirile.

În România evoluția îmbolnăvirilor arată că țara vecină este, din nou, la nivelul de la sfârșitul lunii aprilie, considerat, până în prezent, cel mai grav. Cu cele 555 de noi cazuri adăugate miercuri s-a depășit un nou prag psihologic de 30 de mii de îmbolnăviri. Aproape 21 de mii de pacienți s-au vindecat, iar 1817 au murit. Vestea proastă este că procentul celor tratați este acum în scădere. Şeful DSU Raed Arafat a anunţat că, în ultimele 14 zile, numărul cazurilor de infecție a crescut cu peste 30%. El a precizat că nu va exista o nouă etapă de relaxare.

Între timp, experții în sănătate susțin că vom trăi câțiva ani buni obligați să purtăm mască și să respectăm o anumită distanțare socială. Comparând noul coronavirus cu gripa sezonieră, cercetătorul Eric Toner crede că până când va exista un vaccin, cea mai bună apărare este păstrarea distanței sociale și purtatul măștilor.

Bilanțul la nivel mondial a depășit 12 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus și peste 550 de mii de decese.

Spread the love

Check Also

Rusia este prima țară din lume care a autorizat un vaccin împotriva noului coronavirus. Vladimir Putin a menționat că fiica s-a imunizat deja | VIDEO

Rusia este prima țară din lume care a autorizat un vaccin împotriva noului coronavirus, după …