COVID-19: Moldova rămâne în continuare în lista neagră, numărul îmbolnăvirilor și al deceselor este în creștere | VIDEO

Republica Moldova rămâne în continuare în lista neagră a țărilor cu risc sporit de îmbolnăvire, după ce Uniunea Europeană a actualizat datele. În același timp, ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, anunță că situația epidemilogică din țară s-a înrăutățit în ultima săptămână. Astfel, numărul îmbolnăvirilor și al deceselor este în creștere, iar cei care se vindecă sunt tot mai puțini.

Potrivit autorităților din sănătate, se atestă o creștere cu peste 22 la sută a cazurilor noi de COVID-19 depistate zilnic, comparativ cu ultimele trei săptămâni. În același timp, numărul persoanelor vindecate a scăzut cu 10,3%. Vârsta medie a moldovenilor care au contractat virusul este sub 47 de ani, iar femeile sunt mai afectate de coronavirus.

NICOLAE FURTUNĂ, șef ANSP: „La ziua de astăzi avem efectuate aproape 150 mii teste, în persoane sunt 113 mii 763 testate. Numărul este din ziua de 26 februarie, până la ziua de ieri inclusiv”.

CONSTANTIN RIMIȘ, secretar de stat MSMPS: „Suntem într-o fază de acutizare, ceea ce trebuie să ne atragă atenția încă o dată la respectarea măsurilor anti-epidemice profilactice”.

Specialiștii atrag atenția că, în ultima perioadă, și numărul deceselor provocate de COVID-19 a crescut cu 17 la sută.

NICOLAE FURTUNĂ, șef ANSP: „Vârsta medie a persoanelor care mor de COVID-19 depășește 66 de ani, cel puțin 99% din persoanele care au decedat reprezintă o cormobiditate”.

Și rata infectărilor în rândul angajaților medicali din țară este în continuă creștere. În prezent, 3281 de persoane din sistem au luat virusul, iar cei mai afectați sunt asistenții medicali.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale: „Sistemul medical este într-un regim alert implicat încă începând cu luna martie. Mai există și un factor că medicii lucrează și nu doar medicii, dar tot personalul din sistemul medical, sunt la limita epuizării. De aceea, venim cu un apel către toți ca să respectăm activitatea personalului medical și să respectăm acele recomandări care vin din partea specialiștilor”.

Până în prezent, peste 1300 de copii au fost testați pozitiv la coronavirus, dintre care 120 au vârsta de până la un an. De asemenea, peste 200 de femei gravide s-au îmbolnăvit cu virusul periculos. Moldova se situează pe locul șapte în Europa, după incidența cazurilor de COVID-19 raportate la un milion de locuitori.

Spread the love

Check Also

Protest la Ambasada Belarusului din Chișinău în legătură cu manifestațiile de la Minsk: „Rușine”

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a protestat astăzi în fața Ambasadei …